Kou jaagt provincie op kosten

REGIO - De provincie Utrecht heeft sinds de start van het winterse weer honderduizenden euro's extra uitgegeven.
Voor het strooizout moest de provincie 132.000 euro neerleggen. De reparaties van schade aan het wegdek door ijs en sneeuw hebben de provincie tot nu toe 88.000 euro gekost.
Hoeveel de provincie totaal uitgeeft is niet bekend. Zolang het winterse weer aanhoudt blijven de kosten oplopen. In totaal hebben de provincies al miljoenen uitgegeven aan zout en reparaties.

FILELEED DOOR KOUDE WEER

Het was minder dramatisch dan gisteravond, maar de ochtendspits was toch drukker dan normaal. Rond half negen stond er 340 kilometer file.
Sneeuw en gladde wegen leidden vanochtend vooral in het midden en oosten tot de grootste problemen. Zo waren er verschillende aanrijdingen, zoals op de A27 bij de Veemarkt. Bij station Amersfoort schoof een auto tegen een trein en dat leidde tot vertragingen.
Het openbaar vervoer in de regio rijdt vandaag gewoon. Gisteravond vielen er nog bussen uit door het winterweer in Amersfoort, Zeist en Utrecht. Op de snelwegen rond Utrecht en Amersfoort stond het verkeer gisteravond muurvast. Ook de provinciale wegen waren volledig dichtgeslibd.

AFGELOPEN NACHT

Er hebben zich de afgelopen nacht niet op grote schaal problemen voorgedaan door de gladheid. Wel botsten twee voertuigen op de A16 bij knooppunt Klaverpolder. Een van de mensen die was gestopt om te helpen werd vervolgens door een busje aangereden en overleed. Gisteravond zorgden geschaarde vrachtwagens nog wel voor overlast op de A1 bij Oldenzaal en de A2 bij knooppunt Oudenrijn.

WOENSDAG

De snelwegen rondom Utrecht en Amersfoort waren woensdag volledig dichtgeslibd door files. Op de A28 richting Amersfoort stond rond middernacht nog 7 kilometer file. Ook veel provinciale wegen stonden helemaal vast. Meerdere buslijnen in Zeist en Amersfoort vielen uit. In de stad Utrecht lag het busverkeer rond tien uur volledig plat. Inmiddels rijden ze weer. Een aantal auto's liep blikschade op, maar voor zover bekend raakte niemand gewond.

STROOIZOUT

Meerdere gemeenten in de provincie zitten ondertussen zonder zout. Zowel in Veenendaal als Woerden kan er niet meer gestrooid worden. De gemeente Utrecht strooit vanwege zoutgebrek alleen op de hoofdroutes.

Woensdagavond rond zes uur stond er bijna 500 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Normaal is dat 175 kilometer. De de ANWB sprak dan ook van een extreme avondspits. Met een totale lengte van 541 kilometer file komt de avondspits van woensdag op de zeventiende plaats in de filetop 20 van de ANWB.
De bussen van GVU en een deel van de Connexxionbussen zijn woensdagavond uitgevallen. Rond 21.45 uur meldde GVU dat alle bussen naar de garage zijn gereden. In Amersfoort en Zeist rijden de bussen van Connexxion niet meer. Elders in de provincie is de dienstregeling aangepast.

VRACHTWAGENS

Langs de weg stonden opvallend veel vrachtwagens. Die konden niet verder omdat hun maximale reistijd op is. Vanwege de files kunnen ze niet tijdig een parkeerplaats bereiken.
Vrachtwagens hebben door de gladheid ook erg veel moeite om bruggen op te rijden. Dat leidt ook tot opstoppingen.

SLOOT

In de provincie zijn door de gladheid meerdere ongelukken gebeurd, maar voor zover bekend heeft niemand letsel opgelopen. In Maartensdijk en De Bilt zijn twee auto's in het water beland. Beide bestuurders konden zelf uit de auto gekomen.
Ook op de Dr. J. van der Haarlaan in Mijdrecht en op de Gageldijk in Maarssen reden auto's de sloot in.
In de ochtendspits kan het ook erg druk worden. Er gaat waarschijnlijk geen nieuwe sneeuw vallen, maar op sommige plaatsen kan het door opvriezing erg glad zijn.

Veel verkeer op snelwegen rond Utrecht
Verslaggever Martin de Wit live vanaf de A27 (woensdagavond 18.00 uur)
Verkeersproblemen door gladheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.