Meisjes (16 en 18) uit prostitutie bevrijd

UTRECHT - De politie heeft twee Hongaarse meisjes van 16 en 18 jaar uit de prostitutie bevrijd. Dat meldt de regiopolitie Groningen. Die vond het duo in Utrecht. Drie mannen zijn aangehouden.
De meisjes zijn uit Hongarije naar Nederland gelokt. Ze werden gedwongen in de prostitutie te werken bij seksclubs in de provincie Groningen.
Het lukte één van de meisjes om contact op te nemen met het thuisfront, waarna de politie werd ingeschakeld.

MENSENHANDELAAR

Deze informatie leidde naar een adres in Winschoten. De 61-jarige bewoner werd aangehouden, maar beide meiden werden niet aangetroffen.
De 18-jarige Hongaarse zou wel enige tijd in zijn woning hebben verbleven. De man werd na verhoor in vrijheid gesteld. De politie verdenkt hem nog wel van betrokkenheid bij mensenhandel.

VADER

In de nacht van 28 op 29 januari werden in Winschoten drie Hongaarse mannen gecontroleerd, omdat zij zich verdacht gedroegen. De Hongaren bleken in het bezit te zijn van een paspoort van een 16-jarig meisje. Hierop werd het drietal aangehouden. Uit het onderzoek werd al snel duidelijk dat één van de drie mannen de vader van het 16-jarige meisje was. Hij was samen met twee bekenden van hem op zoek naar zijn dochter, die al sinds oktober 2009 werd vermist. De mannen werden na het afleggen van een verklaring vrijgelaten.

UTRECHT

Uit het vervolgonderzoek kwam naar voren dat de meisjes mogelijk in de omgeving van Utrecht zouden verblijven. Op 1 februari werden beide slachtoffers samen met een 36-jarige man uit Utrecht en een 35-jarige man uit Winschoten in een auto vlakbij Utrecht aangetroffen.
De mannen werden direct aangehouden. Ook het 16-jarige meisje werd in eerste instantie als verdachte aangehouden, omdat zij een identiteitsbewijs van een meerderjarige Hongaarse bij zich had. Bovendien stond zij internationaal als vermist gesignaleerd. Het meisje is inmiddels onder voogdij gesteld. Voor de 18-jarige is een veilig onderkomen geregeld.

OPLUCHTING

Beide slachtoffers gaven aan blij en opgelucht te zijn, omdat ze uit de prostitutie waren bevrijd. Hun verklaringen leverden bovendien informatie op over een andere man, die ook bij de zaak betrokken was. Deze 35-jarige man uit Winschoten werd op 2 februari aangehouden op verdenking van mensenhandel en gijzeling.
De drie verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Het onderzoek naar deze zaak van mensenhandel en gedwongen prostitutie is nog in volle gang. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.