Draaiorgel Utrechts museum naar Shanghai

UTRECHT - Het bekende draaiorgel De Drie Pruiken van het Museum van Speelklok tot Pierement is dit jaar te zien op de Wereldtentoonstelling in Shanghai. Dat maakte het Utrechtse museum maandag bekend.
Het draaiorgel uit de stal van de beroemde Amsterdamse draaiorgelfamilie Perlee zal te zien en beluisteren zijn in het Nederlandse paviljoen.
Het orgel wordt nu nog handmatig gedraaid. Maar na 183 dagen draaien ben je dat wel een beetje zat. Daarom wordt er net voor het orgel naar China gaat een motortje ingebouwd.

HAPPY STREET

Architect John Kormeling ontwierp voor de Wereldtentoonstelling een complete straat. In de zogeheten Happy Street in de vorm van het Chinese geluksgetal 8 zijn 26 Nederlandse huisjes te zien in verschillende bouwstijlen.
De Drie Pruiken komt in een van deze huisjes te staan. "Het past perfect, omdat het een typisch Hollands orgel is" aldus een woordvoerster van het museum.
Ook het Rijksmuseum en het Amsterdams Historisch Museum (AHM) zijn van 1 mei tot eind oktober in Shanghai vertegenwoordigd.
Bekijk de reportaga van Martin de Wit.

Draaiorgel Utrechts museum naar Shanghai

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.