Kort nieuws: Treinlessen voor ouderen

REGIO - De Utrechtse bankverzekeraar SNS Reaal is aan de beterende hand. Het bedrijf boekte afgelopen jaar een winst van 17 miljoen euro.
In 2008 boekte SNS Reaal nog ruim 500 miljoen euro verlies en kreeg het bedrijf ook staatsteun. De sterke verbetering komt vooral door een herstel bij de verzekeringstak.
* Een overleden olifant van Dierenpark Emmen is overgebracht naar de Universiteit Utrecht voor onderzoek.
Verzorgers vonden Swe San Thay vanochtend in haar stal. Aan het lichaam en de camerabeelden die 's nachts in de stal worden gemaakt, is niet bijzonder te zien. De olifant is voor sectie overgebracht naar de afdeling diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht.
* Menselijk oerinstinct speelt nog altijd een rol bij de opvoeding van kinderen. Ouders blijken meer te investeren in hun kind als het bijvoorbeeld op hen lijkt. Dat schrijft ontwikkelingspsychologe Marianne Heijkoop van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift, waarop ze volgende week promoveert.
* In Bunschoten heeft een automobilist een agent bedreigd. De man ging er vandoor toen de politie hem wilde controleren. Op de Westdijk stopte de 38-jarige Amersfoorter alsnog. Hij wilde zijn rijbewijs niet afgeven en rook naar alcohol. Toen de agent hem wilde aanhouden, verzette de man zich en begon hij de agent te bedreigen. Hij is in de boeien geslagen en afgevoerd.
* Speciale treinlessen moeten meer ouderen de trein in krijgen. Verkeersminister Eurlings wil investeren in cursussen om het openbaar vervoer zo aantrekkelijker te maken. Andere maatregelen zijn betere informatieborden op de stations en meer kortingsacties. Den Haag wil dat het aantal treinreizigers jaarlijks groeit, maar die stijging valt tot nu toe tegen.
* De politie in Utrecht onderzoekt brandstichting in Kanaleneiland. Agenten zagen op de Churchilllaan een auto volledig in brand staan. Getuigen zagen eerder dat twee jongens op een scooter een ruit hadden ingeslagen. Waarschijnlijk hebben ze een brandbare vloeistof naar binnen gegooid. De politie is op zoek naar meer mensen die iets gezien hebben.
* In IJsselstein heeft een schoonmaker oog in oog gestaan met een inbreker. De schoonmaker was gisteravond aan het werk in een school aan de Merkelbachlaan. Plotseling zag hij een man de trap af komen lopen. Toen de schoonmaker vroeg wat hij daar deed, rende de man weg. De schoonmaker ging achter hem aan en zag ook een paar andere verdachten wegrennen. Hij staakte daarop de achtervolging. De daders zijn niet meer gevonden.