Gouden Impuls voor drie Utrechtse bedrijven

UTRECHT - Drie Utrechtse bedrijven hebben een Gouden Impuls gewonnen, de stimuleringsprijs voor de Utrechtse economie.
Uit handen van burgemeester Wolfsen ontvingen Monobanda, Movares en CrowdAboutNow een geldbedrag om hun idee uit te kunnen voeren.

WINNAAR CATEGORIE YOUNG PROFESSIONAL

De winnaar in de eerste categorie is young professional Monobanda met hun applicatie iWhisper. Zij sleepten hiermee €50.000,- in de wacht. De jury is enthousiast over deze innovatieve en spraakmakende tool, waarmee je via een hoofdtelefoon en een telefoon in de hand door Utrecht loopt en specifieke informatie over deze plek hoort. Bijvoorbeeld hoe lang de Dom bestaat of hoe hoog deze is.
Volgens de jury biedt het veel kansen op het gebied van toerisme, stadspromotie, educatie en (lokale) middenstand in Utrecht. Sjoerd Wennekes van Monobanda is dolblij met de prijs: “Met deze prijs kunnen we ons idee werkelijkheid laten worden en Utrecht nog meer op de kaart zetten.”
WINNAR CATEGORIE MKB / STARTERS
CrowdAboutNow van het gelijknamige bedrijf won in de categorie MKB / Starters een geldbedrag van €100.000,-. Via dit online platform kunnen Utrechtse starters met een idee voor een project zichzelf presenteren. Iedere bezoeker van de site kan vanaf een bedrag van tien euro in deze starters investeren. Een laagdrempelige en innovatieve financieringsvorm, vindt de jury. Het sluit goed aan op bestaande initiatieven en past in de trend van zelfstandig ondernemerschap. Bovendien biedt het een prachtige stimulans voor ondernemers.
Met het geldbedrag wil CrowdAboutNow hun platform nog verder ontwikkelen. “Zo bieden we kleine ondernemers de kans heel groot te worden en nog meer werkgelegenheid te creëren”, vertelt Mark Laagewaard van CrowdAboutNow enthousiast.

WINNAAR CATEGORIE GROTE BEDRIJVEN

Movares won met hun project Duurzame Weg €150.000,-. Dit project maakt gebruik van koudgebogen glas voor de overkapping van de A27. Deze overkapping vermindert geluids- en milieuoverlast. De jury is zeer gecharmeerd van dit project, dat energiebesparing combineert met mogelijkheden voor extra bouwgrond.
Een zeer vooruitstrevend en ambitieus plan, dat nadelige effecten van groei op een creatieve en duurzame manier aanpakt. Bovendien levert het grote werkgelegenheid voor Utrecht op. Lászlo Vákár van Movares reageert verheugd op het winnen van het fikse geldbedrag: “Hiermee kunnen wij een enorme bijdrage leveren aan de economie en werkgelegenheid van Utrecht. En aan de bekendheid van Utrecht op nationaal, Europees en zelfs wereldniveau.”

DE GOUDEN IMPULS

Van alle 230 inzendingen heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit een aantal leden van de Utrecht Development Board, negen genomineerden gekozen. Tijdens een jurybijeenkomst hebben deze genomineerden hun plan persoonlijk aan de jury gepresenteerd.
In deze presentatie vertelden de genomineerden over hun project en lieten zij zien wat ze met het eventueel te winnen bedrag gaan doen. Op basis van deze presentaties heeft de jury uiteindelijk de winnaars per categorie gekozen.
De feestelijke prijsuitreiking stond geheel in het teken van Utrechts ondernemend talent. Zo was er een optreden van 3FM Serious Talent Florian Wolff. Deze singer-songwriter had fietsen en zonnepanelen meegenomen om stroom voor zijn optreden op te wekken.
De Gouden Impuls is onderdeel van het Fonds Stimulering Lokale Economie, waarmee de gemeente voor een bedrag van tien miljoen euro op vijf manieren de Utrechtse economie een impuls wil geven.

Winnaar Gouden Impuls legt zijn product uit