Hendrik 'Bull' Verweij, Veronica-vader en rasoptimist

LOOSDRECHT - De in de nacht van donderdag op vrijdag overleden Hendrik 'Bull' Verweij was veertien jaar lang directeur van zeezender Radio Veronica, die hij mede oprichtte. Zelf voelde hij zich de vader van een groot gezin.
Toen in 1974 de antipiratenwet van kracht werd, stapte Verweij enige miljoenen rijker uit Veronica. Om vervolgens, na een slechte investering, in een vakantiehuisje in Breukeleveen te moeten wonen, levend van slechts een aow-uitkering. Hij overleed op 100-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Loosdrecht.
Verweij vond dat hij "een geweldig leven" heeft gehad. "En god, god, god wat hebben we gelachen." De vaderlijke 'Ome Bull' vond het elke dag een feest om naar de Veronica-studio te gaan. Van radiomaken had hij geen verstand, maar hij had alle vertrouwen in zijn creatieve discjockeys. Hij riep die 'rotjongens' alleen tot orde toen bleek dat ze een paar homoseksuele collega's het leven zuur maakten.
Verweij kwam in de radiopiraterij terecht door het bedrijf dat hij samen met zijn broers had. Het handelde in kousen, radio's en alles wat los en vast zat. De broers Dirk, Jaap en Bull ontdekten dat Philips- en Grundigradio's in Duitsland veel goedkoper waren. Een van de broers begon een radiowinkel met geïmporteerde, veel goedkopere radio's.Toen Philips dreigde met een proces, kwam er een bond van 'wilde' radiohandelaren die gezamenlijk opdraaiden voor de proceskosten. In die club werd het idee voor een eigen radiozender geboren, om de verkoop van radiotoestellen te promoten.
Bull, toen de vijftig al gepasseerd, zou directeur worden. Met een ton van de bond werden een schip en zendapparatuur aangeschaft. Met wat extra geld van kleine investeerders, zoals de koffiejuffrouw, een portier van een fietsenfabriek en een verkoper van kousen, werd een Panamese vlag gekocht om de Nederlandse wetgeving te ontduiken. De kleine spaarders kregen later hun inzet in tienvoud terug.
Veronica betaalde gewoon belasting en droeg netjes Buma/Stemra-rechten af. Ook is de zender nooit sterker gemaakt dan 10 kilowatt omdat Verweij als de dood was dat ze storing zouden veroorzaken. Aan de zeezender Veronica kwam in 1974 een einde met de invoering van een antipiraterijwet.