Schoonmakers voeren actie in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Honderden schoonmakers zijn dinsdag naar het Jaarbeursplein in Utrecht gekomen om actie te voeren voor een betere cao. Zij eisten onder meer een hoger loon, een betere reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden.
Nedtrain, een van de grootste werkgevers, en FNV gaan nu om de tafel. Mochten de gesprekken op niks uitlopen, dan komen er stakingen.
Ook schoonmakers durven nu op te komen voor hun rechten, zei een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Voorheen was dat wel anders en voelden zij zich geïntimideerd. "Het was altijd lastig schoonmakers bijeen te
krijgen. Ze waren vaak bang hun werk kwijt te raken. Deze staking laat zien dat schoonmakers geen bange mensen zijn", aldus de zegsman.
De schoonmakers hebben er naar eigen zeggen 'schoon genoeg van'. Zij voeren al vier maanden actie voor meer waardering en een betere beloning. Zo gingen de afgelopen maanden al in onder meer Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Schiphol, Heerlen, Maastricht, Eindhoven en Zwolle schoonmakers de straat op.
De actievoerders die naar Utrecht kwamen, werken onder meer in treinen, in bankgebouwen, op Schiphol en bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Stakers uit onder meer Groningen, Heerlen en Amsterdam verzamelden zich met zelfgemaakte vlaggen van poetsdoeken. Ook hing er de grootste poetsdoek ter wereld, aldus FNV, voorzien van steunbetuigingen.
Volgens FNV Bondgenoten leidt de extreme concurrentie in de schoonmaaksector tot belabberde arbeidsomstandigheden.

Schoonmakers voeren actie in Utrecht voor betere cao

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.