Aantal verloskundigen in Nederland neemt toe

UTRECHT - Het aantal verloskundigen in Nederland is in de afgelopen tien jaar met 60 procent gegroeid. Vooral het aantal praktijken in ziekenhuizen is fors toegenomen.
Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, in Utrecht.
In 2009 werkten er 2.444 verloskundigen in Nederland. Hoewel veruit de meeste verloskundigen nog steeds in een eigen praktijk werken, is het aantal in een ziekenhuis werkzame zwangerschapsbegeleiders in tien jaar tijd met 150 procent gegroeid, aldus het Nivel. Het instituut verwacht dat deze trend zal doorzetten.
Tien jaar geleden was de helft van alle verloskundige praktijken een groepspraktijk. Dat aandeel is gestegen naar twee derde. Nog maar 16 procent van alle verloskundigen werkt helemaal alleen.
In Drenthe en Limburg zijn nog de meeste solopraktijken. Gelderland en Flevoland tellen de meeste verloskundigen. In Zeeland en Groningen zijn er het minst. Gemiddeld heeft een zwangerschapsbegeleider 1630 vrouwen in de praktijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.