Verkiezingsnieuws: Kieslijsttelefoon voor blinden

WOERDEN - Blinden en slechtzienden kunnen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bellen met de Kieslijsttelefoon. Op deze lijn wordt voorgelezen op wie ze 3 maart kunnen stemmen. De 22 grootste Nederlandse gemeenten doen mee aan de proef.
* Groen is hot in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. In ruim 85% van de gevallen is een milieuhoofdstuk opgenomen in de programma's van de lokale politieke partijen. Dat blijkt uit een analyse die onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit heeft gemaakt van ruim 250 partijprogramma's.Voor het onderzoek zijn onder meer de partijprogramma's in Utrecht en Amersfoort onder de loep genomen.
* Lokale partijen slepen de staat voor de rechter, omdat ze het niet eens zijn met de subsidieverdeling voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale partijen betalen de campagnes uit eigen zak, terwijl partijen die ook in Den Haag actief zijn, subsidie krijgen via de landelijke partij. De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen zegt dat lokale partijen zo worden achtergesteld. Voor de komende raadsverkiezingen maakt de uitspraak niet uit, omdat de rechtszaak pas op 10 maart is, een week na de verkiezingen.
* De Woerdense politiek is hopeloos verdeeld over een verhoging van de onroerendzaakbelasting. Dat bleek dinsdagavond in het verkiezingsdebat van RTV Utrecht in Harmelen. Een aantal partijen, waaronder de SGP, wil zo het gat is de begroting dichten. De VVD bezuinigt liever op het aantal ambtenaren.
* Het nieuw te bouwen zwembad Hogeweg in Amersfoort is te duur, de gemeente moet investeren in het Sportfondsenbad. Dat stelt de Burger Partij Amersfoort. Sportverenigingen in de Keistad lieten al weten dat ze de faciliteiten van het geplande bad onder de maat vinden.
* Lokale politici in Woerden hebben elkaar dinsdag bestreden in een tafeltennistoernooi. De avond was georganiseerd door de plaatselijke tafeltennisvereniging. Het was voor alle deelnemers een welkome afwisseling tussen alle verkiezingsdebatten door. Progressief Woerden was de grote winnaar van de avond. Of dat op 3 maart ook zo is moet nog blijken.

STEMHOKJE

* RTV Utrecht staat de komende dagen in diverse gemeentes om van u te horen wat u van de politiek verwacht. Vandaag vindt u ons stemhokje in Eemnes. Vanmorgen was daar al een verslaggever van RTV Utrecht om zijn licht op te steken over het tekort aan betaalbare huizen voor jongeren in het groene dorp. Donderdag vindt u het stemhokje van RTV Utrecht in Veenendaal.

Tafeltennissen met Woerdense politiek
Eemnes smacht naar goedkope woningen
Te weinig starterswoningen in Eemnes
Tafeltennissen met Woerdense politiek
Te weinig starterswoningen in Eemnes
U Vandaag: Stemhokje in Eemnes