NS weigert stakingsbrekers voor schoonmaak

UTRECHT - De NS gaat toch geen andere mensen in te zetten om treinen en stations schoon te maken, nu de werknemers van schoonmaakbedrijven staken. In de Tweede Kamer en bij de vakbond FNV was woest gereageerd op het plan om stakingsbrekers in te zetten.
Volgens de NS is de beslissing om de treinen voorlopig niet schoon te laten maken, vooral ingegeven om de boel niet te laten escaleren.
Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP en haar PvdA-collega Hans Spekman uit Utrecht hadden al aangekondigd opheldering te vragen van demissionaire ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken).
FNV Bondgenoten dreigde juridische stappen te ondernemen tegen de NS, omdat het breken van een staking door het inzetten van ander personeel niet mag.

OPDRACHTGEVERS

De Tweede Kamer had vorige week nog een rondetafelgesprek met de schoonmaakbranche, vakbonden en opdrachtgevers wegens signalen over misstanden in de sector.
Volgens Spekman lijkt de wijze van aanbesteding van schoonmaakklussen vooral prijsconcurrentie in de hand te werken, waardoor de arbeidsomstandigheden in het geding komen.
De PvdA en SP maken zich ook zorgen over de veiligheid, omdat schoonmakers in steeds kortere tijd meer moeten doen. Spekman: "Daar is de NS ook verantwoordelijk voor, want mensen hebben soms maar een paar minuten om een trein in en uit te gaan en schoon te maken."
Karabulut zei tevens dat schoonmakers bepaalde diploma's moeten hebben om op het spoor te kunnen werken en meent dat dit niet altijd het geval is.