Verkiezingsnieuws: Hulp voor blinden bij verkiezingen

REGIO - Dankzij een Utrechtse organisatie kunnen mensen met een visuele handicap op 3 maart stukken makkelijker stemmen. Hulporganisatie Viziris heeft een speciaal telefoonnnummer gelanceerd om de gehandicapten bij te staan.
Mensen die dit nummer bellen horen een stem die de kieslijsten in 25 gemeentes waaronder Amersfoort en Utrecht voorleest. De proef met de zogenaamde Kieslijsttelefoon is een initiatief van Viziris en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het nummer van de telefoon is 0800-4444443.
* Een mogelijke nieuwkomer in de Utrechtse gemeenteraad, de Partij van de Eenvoud, wil meer studentenwoningen in Leidsche Rijn. De partij ziet dat als een goede korte-termijn-oplossing voor het tekort aan studentenwoningen. De PvdE ziet in de wijk complete studentendorpen verrijzen, met voorzieningen als horeca.
Voor de wat langere termijn wil de partij studenten plaatsen in kantoren en zelfs overbodig geworden ziekenhuizen. Utrecht is een van de minst aantrekelijke studentensteden om te wonen, zegt de partij.
* De burgemeester van Amersfoort gaat de bühne op. Albertine van Vliet krijgt een gastrol in een comedy-spelshow, in theater De Flint. In Van Hunebed tot Hyves, een cabaretcanon van de Nederlandse geschiedenis, wordt Van Vliet getest op haar kennis van de nationale historie. Ze krijgt daarbij hulp van het publiek. De spelshow neemt de 'nostalgiezucht' van de Nederlander op de hak.
* Landelijke D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold komt zaterdag naar Utecht. Hij gaat met zijn partijgenoten het Janskerkhof veranderen in een groot terras. D66 wil dat Utrecht meer terrassen gaat toestaan.
* VVD-kamerlid Halbe Zijlstra komt zaterdag om 10.00 uur naar dde Bilt. Daar zal hij de situatie rondom de spoorovergang De Leijen aanschouwen in gezelschap van VVD lijsttrekker Anne Doedens en wethouder Arie Jan Ditewig. daarna gaat hij naar Hollandsche Rading waar hij om 10.45 uur in het dorpshuis met bewoners zal praten over de verbreding van de A27.
* De christelijke partijen in Veenendaal zijn bereid te praten over koopzondagen in het dorp. Dat zeiden vertegenwoordigers van de SGP, ChristenUnie en CDA gisteravond tijdens het lijsttrekkersdebat van RTV Utrecht. In Veenendaal liggen de koopzondagen erg gevoelig bij de christelijke partijen. Nu zeggen die dat ze de college-onderhandelingen er niet op stuk zullen laten lopen. Beluister het hele debat in het verkiezingsdossier van RTV Utrecht.
* Aan de vooravond van de verkiezingen haalt de Burger Partij Amersfoort fel uit naar het college. Dat zou de misdaadcijfers bewust verdraaien om de indruk te wekken dat Amersfoort veiliger is geworden. De BPA stelde zelf een onderzoek in naar de veiligheid in de stad en ontdekte juist dat Amersfoort onveiliger is geworden. Bovendien geeft Amersfoort minder uit aan Veiligheid dan vergelijkbare gemeenten en dat zal zich in de komende jaren wreken. De Burger Partij wil meer geld voor deze problematiek en pleit voor de inzet van burgers bij wijkveiligheid en de invoering van een lokaal sms-alert.
* RTV Utrecht trekt in de aanloop naar de verkiezingen op 3 maart de provincie in om te vragen wat u van de politiek vindt. Vrijdag was Marc van Rossum in Amerongen om het debat over de Utrechtse Heuvelrug in goede banen te leiden. Die discussie vindt plaats in Restaurant Buitenlust aan de Burgemeester v.d. Boschstraat 13. Vanaf 19.00 bent ook u welkom om uw stem te laten horen over het thema van vandaag: de vergrijzing. Vrijdagochtend werd dit onderwerp ook al behandeld op Radio M (93.1 FM). Toen ging verslaggever Christiaan Kooistra naar Doorn.

Chauffeur ouderenvervoer Doorn vindt het wereldwerk
Luxe ouderenvervoer in Doorn draait op vrijwilligers
Utrecht kiest in Amerongen
Politieke irritaties in het Stemhokje in Amerongen
Politiek verslaggever Marc van Rossum in Amerongen