Q-koorts ook aangetroffen in Zegveld

ZEGVELD - In Zegveld, in de gemeente Woerden, is Q-koorts vastgesteld. Op het getroffen bedrijf staan 1251 geiten, zo maakte het ministerie van LNV bekend.
De drachtige geiten worden zo snel mogelijk geruimd, want op het bedrijf worden volop lammetjes geboren. De Q-koortsbacterie komt vooral vrij als drachtige geiten een miskraam krijgen.
Om dat te voorkomen zijn sinds eind december ruim 43.000 drachtige schapen en vooral geiten op besmette bedrijven gedood.
De geitenhouderij in Zegveld is het 75ste bedrijf in Nederland waar de bacterie is aangetroffen en het vierde in de regio Utrecht.

ZIEK

De Q-koorts maakte sinds 2007 duizenden mensen ziek. Vanaf januari zijn er 195 nieuwe ziektegevallen gemeld waarvan er waarschijnlijk 23 slachtoffers dit jaar besmet raakten.
Twee mensen die de ziekte vorig jaar opliepen, zijn dit jaar overleden, zo maakte het RIVM donderdag bekend. Officieel zijn nu negen mensen bezweken aan de Q-koorts, maar deskundigen denken dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.