Salesiaanse orde Soest onderzoekt misbruik

PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse Salesianen-orde in Soest start een onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik in een rooms-katholiek internaat in 's Heerenberg, in de jaren '60 en '70. Het onderzoek wordt gedaan door Hulp & Recht, 15 jaar geleden opgericht door de kerk om slachtoffers van misbruik bij te staan.
Er wordt onder meer gekeken of de daders nog kunnen worden vervolgd. De overste van de Salesianen, pater Herman Spronck, meldt in een persbericht dat het onderzoek zich ook richt op zaken die juridisch zijn verjaard en waarvan de vermoedelijke dader is overleden.
Spronck zegt dat ook gekeken wordt naar de rol van het bestuur. Dat is grotendeels een vraag: "Wat heb je als bestuur laten liggen?"

DRIE OF MEER SLACHTOFFERS

Uit een onderzoek van de Wereldomroep en NRC Handelsblad zou blijken dat de paters in het Don Rua klooster zeker drie, maar wellicht meer slachtoffers hebben gemaakt. Destijds woonden in het internaat ongeveer honderd jongens tussen de twaalf en achttien jaar.
Een oud-leerling zegt in de uitzending van de Wereldomroep dat het bekend was dat sommige paters jongens misbruikten. In de uitzending is het verhaal te horen van een jongen die twee jaar lang misbruikt is door een pater. Het misbruik gebeurde in de kamer van de pater.

BISSCHOP

De hoogste baas van de Salesianen in Nederland in de jaren zeventig was Ad van Luyn, nu bisschop van Rotterdam. De Wereldomroep heeft hem om een reactie gevraagd, maar hij wilde niet reageren. Pater Spronck hecht eraan te laten weten dat ook Van Luyn toezegde alle medewerking aan de onderzoeken te zullen verlenen.
Volgens NRC en de Wereldomroep gaf een van de paters ook les op een middelbare school in Doetinchem. Daar zou een leerlinge tijdens een wintersportvakantie door die pater zijn misbruikt. Ook is er een geval bekend dat een pater een leerling misbruikte buiten het klooster en het internaat.

MISBRUIK BEKEND

Volgens de beheerder van een boerderij bij het internaat was het seksueel misbruik door de paters van de Salesiaanse orde bekend binnen de orde en werd het ook door de leiding besproken.
De orde van Salesianen is voortgekomen uit de religieuze congregatie van salesianen van Don Bosco. Deze stichtte de orde aan het eind van de negentiende eeuw. Hij wilde een alternatief bieden voor de toenemende invloed van het liberalisme op de openbare en individuele moraal.