Verkiezingsnieuws: Ideaal stemweer woensdag

REGIO - * Het weer kan overmorgen geen spelbreker zijn om niet te gaan stemmen: 3 Maart wordt een zonnige droge dag. Dat zegt het KNMI in De Bilt.
Volgens een woordvoerder van de stemwijzer gaat het te ver om te zeggen dat een politieke partij daar voordeel van heeft. Het zou een broodje aapverhaal zijn dat er een verband is tussen het weer en stemgedrag. Alleen oudere mensen laten zich afschrikken door heel slecht weer.
* De Utrechtse wethouder de Bondt wil onderzoek doen naar de haalbaarheid van een overkapping van de A27. Ze deed die toezegging vanmorgen toen ze 1001 handtekeningen in ontvangst nam van bezorgde bewoners van de Utrechtse wijk Lunetten. Wel houdt de wethouder vast aan de geplande verbreding van de snelweg.
De bewoners zijn bang voor veel geluidsoverlast en luchtvervuiling door de verbreding.
In hun petitie spreken ze ook af niet te stemmen op partijen die parken en groen opofferen voor het verkeer.
* Het nadoen van iemand veroorzaakt dat die persoon eerder op een linkse partij stemt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden.
In een test kregen mensen een gesprek met iemand die hun bewegingen imiteerde. Daarna moesten ze vertellen op welke partij ze zouden stemmen en dat bleek opvallend vaak links te zijn. Mensen die niet waren geïmiteerd waren juist geneigd om rechts te stemmen. Volgens de psychologen voelen mensen die worden geïmiteerd zich verbonden met anderen en daardoor kiezen ze voor een partij met sociale ideeën.
* Het CDA in Utrecht voert op ludieke wijze actie om het tekort aan betaalbare koopwoningen onder de aandacht te brengen. Een huurwoning aan de Antoniushof wordt symbolisch te koop gezet door CDA-lijsttrekker Harm Janssen en fractievoorzitter Eiko Smid. Het CDA pleit in haar verkiezingsprogramma voor meer verkoop van sociale huurwoningen door de woningcorporaties.
* RTV Utrecht trekt in de aanloop naar de gemeenteverkiezingen op 3 maart de provincie in om te vragen wat u van de politiek vindt. Radio M Utrecht (93.1 FM) en U Vandaag staan vandaag in Nieuwegein. Het thema is sportbeleid en bezuinigingen.

Verkiezingstour in Nieuwegein (live 1)
Verkiezingstour in Nieuwegein (live 2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.