BPA grootste in Amersfoort, GL in Utrecht

REGIO - In Amersfoort moesten de stemmen herteld worden. De Burger Partij Amersfoort is de grootste partij geworden in de gemeente, bleek vanochtend vroeg.
Het tellen in de stad duurde tot vanochtend omdat ook de voorkeursstemmen zijn meegenomen. Daarnaast bleek dat er bij de uitkomsten een verschil zat tussen de opkomstcijfers en het aantal getelde stemmen.
De partij haalde 17 procent van de stemmen in de stad. De Burger Partij Amersfoort was voor de verkiezingen van woensdag de vierde partij in Amersfoort. De PvdA was de grootste partij, maar zakte terug naar de derde positie, met 15,5 procent van de stemmen. De sociaal-democraten moeten in Amersfoort ook de VVD voor zich dulden met ruim 16 procent van de stemmen.
D66 wordt de vierde partij in Amersfoort (bijna 13 procent), gevolgd door GroenLinks, het CDA en de ChristenUnie. De Nieuwe Communistische Partij Nederland kwam in Amersfoort niet verder dan 137 stemmen en zal daarmee geen zetel in de wacht slepen.

UTRECHT

GroenLinks is de grootste partij van de stad Utrecht geworden. De partij van Lijsttrekker Marry Mos komt op 10 zetels, een meer dan de Partij van de Arbeid, die op negen komt en dus vijf zetels moet inleveren.
Naast GroenLinks wint ook D66, die nu negen zetels heeft en de VVD die uitkomt op zeven. Utrecht kent 1 nieuwkomer in de raad; Trots op Nederland haalt een zetel. De uiterst rechtse Partij Vrij Utrecht, van Wim Vreeswijk heeft geen raadszetel gehaald.

REGIO

In Bunschoten-Spakenburg verdween Betaalbaar Bunschoten in zijn geheel: de partij verloor alle zetels. Grootste partij daar is nu de ChristenUnie.
Progressieve Combinatie en de PvdA verliezen allebei één zetel in Rhenen. Rhenens Belang en de ChristenUnie winnen er eentje. Rhenens Belang krijgt nu twee zeten en de ChristenUnie één.
Grote verliezer in Nieuwegein is de PvdA. Die verliest vier zetels en eindigt er met zes. Winnaar is de VVD met zeven zetels.
Progressief Akkoord in Montfoort verliest een zetel en heeft er in 2010 nog maar 3 over. De andere lokale partij Inwoners Montfoort-Linschoten won een zetel en eindigde op vier.
Bilts Belang boekt flinke winst in De Bilt. De lokale partij gaat van één naar vier zetels. Lijstcombinatie PvdA/GroenLinks verliest twee zetels en gaat van zeven naar vijf.
In Oudewater boekten De Onafhankelijken flinke winst: de partij ging van twee naar vier zetels. Het CDA en VVD/D66 bleven op 4 zetels steken. De PvdA en de ChristenUnie/ SGP verloren een zetel. Meer informatie is te zien op de pagina voor Oudewater in het Verkiezingsdossier.

HERINDELING

Vanwege de fusie van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen per 1 januari 2011, werd daar niet gestemd. Hetzelfde geldt voor De Ronde Venen en Abcoude. Ook in Woudenberg en Renswoude werd niet gestemd. Daar is eveneens een herindeling ophanden.
In ons internetdossier over de verkiezingen vindt u achtergronden en nieuws per gemeente.

Stemmen hertellen in Amersfoort tot diep in de nacht
Verkiezingsavond in Zeist
Verkiezingsavond in De Bilt
Reacties op de verkiezingsuitslag in Utrecht
Stemmen hertellen in Amersfoort tot diep in de nacht
Verkiezingen Houten
Verkiezingen IJsselstein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.