Faillissement DSB kost Rabobank 200 miljoen

UTRECHT - Het omvallen van DSB Bank heeft Rabobank hard geraakt. De coöperatieve bank moest een bedrag van 200 miljoen euro afboeken als bijdrage aan het depositogarantiestelsel om DSB-spaarders schadeloos te stellen. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.
Het is het grootste bedrag dat tot nu toe door Nederlandse banken is bekendgemaakt. Fortis Bank Nederland liet donderdag weten dat het faillissement van DSB Bank een verlies oplevert van 15 miljoen euro.
Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank, noemt het huidige depositogarantiestelsel "oneerlijk en niet houdbaar". Volgens het garantiestelsel hebben gedupeerde spaarders recht op een vergoeding tot 100.000 euro van hun spaargelden. De bijdrage die banken aan dit systeem moeten leveren, wordt berekend aan de hand van het marktaandeel van banken op de spaarmarkt.
Rabobank is met een aandeel van 40 procent de grootste op de Nederlandse markt. Moerland heeft onlangs over het onderwerp de noodklok geluid bij De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën.