Ontvoerders Hannah horen 16 en 10 jaar eisen

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag in Arnhem zestien jaar cel geëist tegen een 29-jarige man uit Amersfoort, en tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 28-jarige man uit Dordrecht. Het gaat om de kidnappers van het 7-jarige meisje Hannah in Ede.
De twee hebben haar volgens de officier van justitie ontvoerd en misbruikt. Het meisje werd 7 april 2009 na een koorrepetitie in Ede 's van de stoep geplukt, in de kofferbak gestopt en mee naar een stacaravan genomen in het Zuid-Hollandse Brielle.

NAAKT

Justitie gelooft dat het meisje daar is ontkleed en dat de mannen naakt tegen haar aan lagen en haar betastten. De Amersfoorter zou later het bed hebben verlaten, waarna de Dordtenaar, destijds woonachtig in Nijkerk, probeerde gemeenschap met haar te hebben. Dat de Amersfoorter dat liet gebeuren, maakt hem ook voor de poging tot binnendringen medepleger, stelt de aanklager.
De 28-jarige Leo S. en 29-jarige Kaj M. hebben volgens de aanklager de ontvoering voorbereid. Ze hadden pakjes drinken, chips en tie-raps waren langs sportverenigingen in Lochem en Barchem gereden om geschikte slachtoffertjes te zoeken. Het meisje kreeg het antidepressivum oxazepam toegediend, aldus justitie. De politie herkende het kenteken dat een getuige noteerde als dat van de Amersfoorter. Vervolgens lokaliseerde de
politie zijn telefoonnummer bij de camping waar het meisje later werd bevrijd.
Van gemeenschap of een poging daartoe was geen sprake, stelt de advocaat van S. En M. had helemaal niets met misbruik van doen, omdat het hem om losgeld te doen was, zegt zijn raadsman. De politie heeft zonder toestemming een zogeheten 'IMSI-catcher' voor het lokaliseren van de telefoon ingezet, zeggen beiden.

VERMINDERD TOEREKENINGSVATBAAR

Leo S., niet op de zitting 'uit angst en schaamte', is door deskundigen onderzocht. Die constateerden dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is en dat het gevaar voor herhaling groot is. Hij liep nog in een proeftijd wegens seksueel misbruik van een dochter van een vriendin, dat hij ook vastlegde op foto. Het strafadvies was tbs met dwangverpleging.
Voor de Amersfoorter die de hele zitting zweeg, was zo'n advies onmogelijk: hij weigerde onderzoek, zodat geen stoornis of herhalingskans vaststaat. Deze man misbruikte als 16-jarige een 6-jarige.
De rechtbank doet op 22 maart uitspraak.