Wesam al D. over een maand in Nederland

UTRECHT - De Iraaks-Nederlandse Wesam al D. komt op 6 april terug naar Nederland. Dat meldt zijn advocaat Victor Koppe.
Amersfoorter Al D. is in april 2009 in de Verenigde Staten tot 25 jaar cel veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Iraakse plaats Fallujah. Hij mag hier het restant van zijn gevangenisstraf uitzitten.

VOORAF BEDONGEN

De terugkeer van Al D. naar Nederland na zijn veroordeling was één van de voorwaarden om hem uit te leveren aan de Amerikanen. Ook het omzetten van zijn straf naar Nederlandse maatstaven was vooraf bedongen.
Het gaat om een unieke zaak, omdat de Iraakse Nederlander de eerste en tot nu toe enige verdachte is van het leggen van bermbommen in Irak, die in de Verenigde Staten is berecht.

SNEL VRIJ

Een Nederlandse rechter zal de in Amerika opgelegde straf na zijn terugkeer omzetten naar een straf volgens het Nederlandse strafrecht. Koppe hoopt dat zijn cliënt daarom snel vrij komt, ondanks dat hij in Amerika 25 jaar aan zijn broek heeft gekregen. Koppe: "De Nederlandse maatstaven zijn heel anders dan die in de Verenigde Staten. Ook spelen de erbarmelijke omstandigheden waarin hij in de VS in de gevangenis heeft gezeten een rol om hem snel vrij te laten."
De Nederlandse Irakees bekende in Amerika schuldig te zijn aan het in 2003 met anderen beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in Fallujah door bermbommen te plaatsen. In ruil voor zijn bekentenis kreeg hij 25 jaar gevangenisstraf in plaats van een proces waarin hij het risico zou lopen op levenslang.

BERMBOMMEN

Al D. werd aangeklaagd omdat hij vanuit Nederland naar Irak is gereisd en daar zou hebben geholpen met het leggen van bermbommen. Hij zou dat hebben gedaan samen met een groepering die zich 'Strijders van Fallujah' noemde.
Volgens Al D. was hij in 2003 naar zijn geboorteplaats Fallujah teruggekeerd om te gaan trouwen. Toen hij daar was, is hij door Iraakse strijders meegenomen en gedwongen om filmopnames te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg, zei hij nadat hij was opgepakt. Hij moest die opnames in het Westen laten zien.
Op de beelden is ook Al D. zelf te zien. Hij stelt onder meer vragen aan de strijders over wat ze doen en waarom. Op de film is ook te zien dat hij zelf aan de bermbommen zit en graaft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.