Bisschoppen: onderzoek naar misbruik

ZEIST - De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland stelt een breed, extern en onafhankelijk onderzoek in naar het misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. Oud-Kamervoorzitter Deetman (CDA) zal de onderzoekscommissie begeleiden.
"We zijn diep geraakt door de aangrijpende verhalen over seksueel misbruik. Het is een donkere bladzijde in de geschiedenis van de katholieke kerk." Dat zei bisschop Gerard de Korte op een persbijeenkomst in Zeist.
Het is een pijnlijke constatering en een te belijden zonde dat het aan zorgvuldige omgang met kinderen en jongeren met name halverwege de vorige eeuw bij een aantal priesters en religieuzen heeft ontbroken, aldus De Korte, bisschop in Groningen.
"Het onderzoek is complex en vraagt daarom zorgvuldigheid." Deetman heeft volgens De Korte vier tot zes weken nodig om een onderzoeksplan op te stellen.
Volgens De Korte groeit het aantal meldingen van seksueel misbruik bij de katholieke hulpinstelling Hulp & Recht nog steeds. Het aantal meldingen staat nu op ongeveer 350.