BRU gaat overkapping A27 onderzoeken

DE BILT - De Bestuurs Regio Utrecht (BRU) gaat onderzoek doen naar een glazen overkapping van de A27 tussen Hollandsche Rading en Vianen. De regio neemt daarmee een onderzoek van de gemeente De Bilt over.
Het plan, van ingenieursbureau Movares, voorziet in een overkapping met zonnepanelen bovenop, warmtesensoren onder de weg en een filtersysteem voor fijnstof.
Voordelen zijn dan niet alleen de energie-opwekking, maar ook minder geluidsoverlast en minder vervuiling voor omwonenden. En dat betekent dat nieuwe woningen dichter bij de snelweg gebouwd kunnen worden.

NADELEN

Minister Eurlings van Verkeer heeft eerder al gezegd dat hij niets ziet in het plan. Hij ziet vooral nadelen, omdat zo'n overkapping volgens hem niet alleen erg duur is, maar ook aan de zeer strikte tunnelregels moet voldoen. De BRU betwijfelt dat.
Mocht de overkapping mogelijk en betaalbaar zijn op de A27, dan ligt dat ook voor de hand op Noordelijke Ring Utrecht en de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten.
Met het plan 'De Duurzame Weg' won Movares in februari nog de Gouden Impuls van de gemeente Utrecht. In Melbourne is onder de naam Sound Tube zo'n overkapping al een aantal jaren geleden gebouwd. Automobilistern moeten daar overigens wel tol voor betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.