Vlaamse prijs voor Utrechtse hoogleraar

UTRECHT - De Utrechtse hoogleraar Nederlandse letterkunde Geert Buelens krijgt op 12 mei de Arkprijs van het Vrije Woord uitgereikt. Dat is een belangrijke Vlaamse literaire onderscheiding.
De 39-jarige hoogleraar afkomstig uit België, krijgt de prijs voor een reeks kritische essays in de krant De Standaard over de verantwoordelijkheid van de media.Hij stelde daarin de commercialisering van de journalistiek aan de kaak.
De Stichting Arkcomité prijst Buelens als dichter, essayist, academicus en onafhankelijk denker. "Buelens verstaat de kunst om met grondige kennis van zaken heldere standpunten te formuleren. Op die manier daagt hij de cultureel-politieke wereld uit tot permanente zelfkritiek", aldus de jury.
De Arkprijs wordt sinds 1951 jaarlijks uitgereikt aan een denker die op onafhankelijke wijze de vrijheid van meningsuiting uitdraagt. Er is geen geldbedrag aan verbonden.
De namen van de winnaars worden gegrift in een kunstwerk in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven in Antwerpen. Eerdere laureaten zijn onder meer Hugo Claus en Jef Geeraerts

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.