Spoeddebat over glossy van Verburg

DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert vanochtend over 'Gerda', de glossy van het jubilerende ministerie van Landbouw. Behalve de Woerdense minister Gerda Verburg is ook premier Jan Peter Balkenende opgeroepen.
In de Kamer zijn vragen gerezen of een glossy wel past binnen de afspraken voor overheidscommunicatie. De Rijksvoorlichtingsdienst is verantwoordelijk voor die communicatie en de RVD valt onder Balkenende.
Het ministerie van LNV noemde het idee voor de glossy 'ongebruikelijk', maar passend in de activiteiten rond het 75-jarig bestaan van het departement.
De Kamer eist echter opheldering en denkt aan een verkiezingsstunt op kosten van de belastingbetaler aangezien de CDA-bewindsvrouw Verburg haar naam leende aan de glossy en haar foto (als amazone) de cover siert.

REKENING

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) nam het initiatief voor het debat. Ze vindt het ongehoord dat in het tijdschrift het beleid en de minister worden 'verheerlijkt' en dat de uitgave in verkiezingstijd op kosten van de belastingbetaler wordt verspreid.
Thieme wil het blad uit de schappen halen en de rekening naar het CDA sturen. 'Gerda' wordt woensdag
en donderdag in een oplage van 830.000 exemplaren meegestuurd met vrouwenbladen als Margriet, Libelle en Flair.
Verburg stelde eerder dat de 'Gerda' geen verkiezingsstunt is. Ze wees erop dat de voorbereidingen al in gang waren gezet lang voordat duidelijk was dat er in juni verkiezingen zouden zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.