Jong elan in Utrechtse raad

UTRECHT - In het stadhuis in Utrecht zijn de nieuwe leden van de gemeenteraad geïnstalleerd door burgemeester Wolfsen. De installatie moet wettelijk op elf maart plaatsvinden. Daarom zijn ook in de andere gemeente waar gestemd is, de raadsleden geïnstalleerd.
Wolfsen legde aan de leden uit hoe de raad in Utrecht werkt. Ook vertelde hij hen van de banklok in de binnenstad, die sinds 2002 weer een kwartier voor aanvang van de raad luidt.
In de raad zijn 23 nieuwe gezichten vertegenwoordigd. Nieuw in Utrecht is de partij Trots op Nederland, met één zetel in de raad. D66 groeide van drie naar negen zetels, GroenLinks werd de grootste met tien zetels. De
PvdA heeft flink moeten inleveren en heeft nog negen zetels over in de nieuwe raad.

NESTOR

De nieuwe nestor van de raad, Vincent Oldenborg van Stadspartij Leefbaar Utrecht, zei dat de raadsleden dat ze nu de baas van de stad zijn. "Immers de gemeenteraad gaat over het budget en wie betaalt, die bepaalt".
Hij vindt het leukste dat raadsleden de gevolgen van de plannenmakerij later kunt aantreffen in de stad, zoals een veiliger kruispunt.
De raadleden kregen van stadsdichter Ingmar Heytze een Stadsgedicht, een variatie op het vroeger gangbare stadsgebed, gedrukt in een bijzonder lettertype uit Utrecht.
Eén van die nieuwe jonge raadsleden is de 23-jarige Steven de Vries van GroenLinks. RTV Utrecht maakte de jonge student wakker om te kijken hoe het met hem ging op de dag dat hij zijn entree in de Utrechtse raad maakt.

Jong elan geïntroduceerd in Utrechtse raad
Jong elan geïntroduceerd in Utrechtse raad
Verslaggever Marc van Rossum over de gemeenteraden