Utrechters: Zuidpool was subtropisch

UTRECHT - In Antarctica heerste 50 miljoen jaar geleden een subtropisch klimaat. Dat hebben Utrechtse onderzoekers ontdekt aan de hand van bodemmonsters.
Eerder hadden zij, in een studie die de voorpagina van het gezaghebbende tijdschrift Nature haalde, al aangetoond dat het in die tijd ook op de Noordpool veel warmer was dan nu.
In de zeebodem voor de kust van Wilkes Land vonden paleoklimatoloog Henk Brinkhuis en promovendus Peter Bijl stuifmeel en plantenresten van miljoenen jaren oud.
De vondst is nieuw bewijs voor het vermoeden dat de gehele aarde rond vijftig miljoen jaar geleden een 'broeikaswereld' was, zo meldde de Universiteit Utrecht..

SCHIP

Brinkhuis en Bijl hebben de afgelopen twee maanden doorgebracht aan boord van het onderzoeksschip Joides Resolution. Zij werkten samen met een kleine dertig collega's uit verschillende Europese landen.
De wetenschappers boorden op zeven locaties sediment uit de zeebodem. Een leek zal er niet meer in zien dan modder, maar voor de onderzoekers lezen de monsters als een spannend boek. "In deze sedimentlagen en fossielen ligt geschiedenis geschreven. Laagje voor laagje vertellen ze een verhaal", vertelt Brinkhuis.
Het onderzoek levert nieuwe inzichten op van de rol die CO2 speelt in de atmosfeer. Een actueel thema, gezien de recente ophef over fouten in een rapport van het internationale klimaatpanel IPCC.