GroenLinks Utrecht wil met PvdA en D66

UTRECHT - GroenLinks in de stad Utrecht gaat verder praten met PvdA en D66. Dat is zojuist uit de coalitiebesprekingen gekomen.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorige week werd GroenLinks de grootste partij. Daarnaast won D66 zes zetels. De VVD lijkt afgevallen, maar definitief is dat nog niet.
"We zien met deze partijen goede kansen om tot een college te komen," zei fractievoorzitter Marry Mos van GroenLinks. De partijen willen samen naar "een groene en sociale stad."
Omdat het volgens Mos te vroeg is om met de formatie te beginnen, maken de drie grootste partijen eerst een "verdiepingsslag". Volgens PvdA-fractievoorzitter Rinda den Besten moeten ze elkaar nog leren kennen. "Het vertrouwen moet groeien."
GroenLinks maakte vrijdag ook de formateur bekend: Tof Thissen, fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer.
GroenLinks is met tien zetels de grootste fractie in de Utrechtse gemeenteraad. De partij voerde deze week informatiegesprekken met diverse andere partijen. De verschillen op het gebied van onder meer sociale thema's waren met de vierde grote partij, de VVD, te groot om "een stap verder te gaan".
Het streven is om op 15 april de nieuwe coalitie te presenteren.