Zeshonderd meldingen van misbruik RK-Kerk

UTRECHT - De rooms-katholieke instelling Hulp & Recht heeft meer dan zeshonderd meldingen van seksueel misbruik binnen de kerk ontvangen. Afgelopen dinsdag was nog sprake van 350 meldingen.
Eerder moest de instelling uit Utrecht al extra mensen inschakelen om de stroom van klachten uit het hele land te verwerken.
De meldingen verschillen van persoonlijke ervaringen en herinneringen tot mensen die gehoord of gezien hebben dat misbruik plaatsvond in katholieke instellingen. Niet alle meldingen leiden tot een aanklacht. "De meer ernstige meldingen kunnen leiden tot een formele klacht die Hulp & Recht vervolgens in behandeling neemt", aldus bisschop Gerard de Korte.
Dinsdag besloten de Nederlandse bisschoppen al om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het seksuele misbruik binnen de geloofsgemeenschap. Oud-kamervoorzitter Wim Deetman (CDA) zal die onderzoekscommissie leiden.
Het schandaal rond misbruik in katholieke internaten, scholen en opvanghuizen begon met de onthulling van misbruik in het salesiaanse jongensinternaat in 's Heerenberg.