Utrecht derde op lijst criminele Marokkanen

UTRECHT - Utrecht eindigt als derde op een lijst die kijkt naar de ernst van het criminele Marokkanen-probleem in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
Het KLPD legde voor het samenstellen van deze lijst het aantal gearresteerde verdachten van Marokkaanse afkomst naast onder meer het bevolkingsaantal. Zo stelde het Korps een volgorde vast van de 'ernst van het Marokkanen-probleem'. Utrecht eindigt op die lijst als derde na Amsterdam en Gouda.
Als echter wordt gekeken naar het gemiddeld aantal gepleegde misdrijven per Marokkaanse verdachte eindigt Utrecht als tweede achter Gouda. In Gouda pleegden de 332 bekende verdachten gemiddeld 1,4 misdrijf per jaar.
Het rapport is gebaseerd op cijfers uit 2007 en wordt gebruikt om te kijken hoeveel geld gemeentes van het Rijk krijgen om overlast aan te pakken.
De publicatie van het KLPD is samengesteld door de opsporingsgegevens van de regionale politiekorpsen te koppelen aan gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op die manier kon de afkomst van verdachten worden achterhaald.
Formeel gezien gaat het hier nog wel slechts om verdachten. Oftewel, personen van wie de politie denkt dat ze iets begaan hebben maar die daar nog niet voor veroordeeld zijn.