Van Sijpesteijnkade op lijst bedreigd erfgoed

UTRECHT - De Utrechtse Van Sijpesteijnkade staat op de lijst van meest bedreigd erfgoed van Nederland die is samengesteld door vereniging Heemschut.
De Van Sijpesteijnkade vormt volgens Heemschut "een ensemble van verschillende bouwstijlen uit de late 19e eeuw en eerste helft van de 20e eeuw". De vereniging noemt de panden zowel architectonisch als stedenbouwkundig is de bebouwing waardevol.
De NS wil de panden afbreken om daar een groot kantoor neer te zetten. Ook zitten enkele gebouwen de uitbrediing van de OV-terminal in de weg. De spoorwegmaatschappij heeft inmiddels al een sloopvergunning gekregen. Eén pand moet wel blijven staan omdat het al een monument is.

WETHOUDER

De aangekondigde sloop heeft tot veel bezorgdheid geleid in Utrecht. Veel historische organisaties hebben de handen ineen geslagen om de gebouwen aan de kade te redden. De gemeenteraad heeft de wethouder al meerdere keren opdracht gegeven om te praten met de NS over de kade.
De Bond Heemschut bestaat sinds 1911 en zet zich al bijna 100 jaar onafgebroken in voor het behoud van cultureel erfgoed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.