Vertrek uit Polen is winst voor Eureko

ZEIST - Verzekeraar Eureko heeft in 2009 een nettowinst geboekt van 1,4 miljard euro. Dit was voor een groot deel te danken aan een eenmalige boekwinst op verkoop van de Poolse onderdelen.
Dat bleek vanmorgen uit de jaarcijfers van het moederconcern van onder meer Achmea en Zilveren Kruis. Eureko had vorig jaar nog een nettoverlies geboekt van 2,1 miljard euro als gevolg van de financiële crisis. Het eerste halfjaar van 2009 was het bedrijf al uit de rode cijfers gekomen.
Desondanks heeft het concern nog een lange weg te gaan, volgens bestuursvoorzitter Willem van Duin. "De financiële sector zit nog steeds in een verstrekkende crisis wat betreft het vertrouwen van consumenten. Herstel van het vertrouwen heeft de prioriteit."
Eureko bereikte in oktober overeenstemming over afbouw van zijn belang in het Poolse PZU. Dit leverde een winst op van 1,1 miljard euro.
Het afgelopen jaar werd flink in de kosten gesneden. Het aantal werknemers daalde met ruim 1200 tot 23.676. Dat ging vooral ten koste van inhuurkrachten. De kosten werden blijvend verlaagd met 183 miljoen euro, waarmee een doelstelling van 100 miljoen euro gemakkelijk werd gehaald.
De totale omvang van de te ontvangen premies uit nieuwe verzekeringen steeg ten opzichte van 2008 met ongeveer 2 procent tot 19,6 miljard euro. Een daling van 6 procent bij de zorgverzekeringen werd meer dan gecompenseerd door stijgingen bij de andere activiteiten.
Het niet-beursgenoteerde Eureko is een gigant op de Nederlandse zorgmarkt. Miljoenen Nederlanders hebben een zorgverzekering bij een van de dochterbedrijven, waaronder Achmea en Zilveren Kruis. Het bedrijf, actief in elf landen, werd hard geraakt door de financiële crisis. Om deze te doorstaan, deden grootaandeelhouders Rabobank en Stichting Achmea vorig jaar een kapitaalinjectie van 1 miljard euro.
Het bedrijf wil zich richten op uitbreiding van de activiteiten in Griekenland, Rusland en Turkije. Als onderdelen in andere markten niet voldoende schaal en waarde opleveren, zal Eureko daar vertrekken.
Financieel topman Gerard van Olphen gaf aan terughoudend te willen optreden in een eventuele consolidatieslag op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Onder meer ASR, nu in staatshanden en de verzekeringstak van ING komen binnenkort te koop.
"Hoewel we de financiële middelen hebben, wordt onze strategische agenda gedomineerd door onder meer het terugdringen van de complexiteit. Fusies en overnames die zouden bijdragen aan afleiding van deze agenda, staan niet op onze radar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.