Zitactie honderden schoonmakers Utrecht CS

UTRECHT - Actievoerende schoonmakers zijn de hele nacht in de Utrechtse stationshal blijven zitten om te protesteren. Ze willen meer loon, maar de werkgevers zien dat niet zitten.
Een groot deel van de stakende schoonmakers werkt normaal gesproken op stations of in treinen. Die worden nu al weken tijd niet schoongemaakt.
Ruim vierhonderd stakende schoonmakers begonnen dinsdag om 16.00 uur met een zitactie op het Centraal Station in Utrecht.
"Schoonmakers voeren al zo lang actie, en daar word je moe van, dus dan ga je zitten", zegt Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten. De stakende schoonmakers in fel oranje hesjes zitten in een kring, midden in de stationshal. "Actie, actie!", roepen ze en ze blazen op fluitjes. Veel reizigers zijn blijven staan om te kijken. Een man met een gitaar zingt een protestlied waar joelend op wordt gereageerd door de stakers.

OPDRACHTGEVERS

De stakende schoonmakers vinden dat grote opdrachtgevers als NS verantwoordelijk zijn voor de slechte behandeling van schoonmakers. De schoonmakers blijven daarom op Utrecht CS zitten totdat de grote opdrachtgevers vooruitgang voor schoonmakers realiseren.
Alle stakers hebben een kaartje gekocht en zijn dus legaal in de hal aanwezig.
Schoonmakers zijn al vijf maanden in actie voor 30 cent loonsverhoging per uur. Drie weken geleden hebben ze zelfs het werk helemaal neergelegd.
De werkgevers hebben al gezegd dat ze wel weer in gesprek willen met de vakbonden. Die wachten eerst een voorstel van de bedrijven af.

Zitactie schoonmakers in hal Centraal Station Utrecht
Zitactie schoonmakers in hal Centraal Station Utrecht
Actievoerende schoonmakers in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.