Kinderboerderij Houten gesloten

HOUTEN - Kinderboerderij Houten is uit voorzorg gesloten. Het heeft dat niks te maken met Q-koorts, maar wel met de mogelijke aanwezigheid van andere infectieziekten, die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen.
Het besluit tot tijdelijke sluiting is genomen door het bestuur van de kinderboerderij.

AFZONDEREN

"Door de beperkte mogelijkheden die wij hebben om geiten en schapen tijdens het lammeren af te zonderen, is het naar onze mening belangrijk om elk risico te vermijden", zegt Wim Koch, voorzitter van het bestuur. "Zorgvuldigheid staat voor ons voorop." Koch wijst erop dat de kinderboerderij beschikt over een zoönosen-certificaat en dat er hard gewerkt wordt aan verdere certificering.
"Om te controleren of onze maatregelen voldoende zijn, hebben we in overleg met de gemeente besloten een onderzoek te laten uitvoeren door de GGD." Koch benadrukt dat de geiten op de kinderboerderij geen Q-koorts hebben en dat de dieren bovendien tegen deze ziekte zijn geënt.

CERTIFICERING

Het bestuur van de kinderboerderij wil op korte termijn om de tafel met de gemeente Houten en met Reinaerde, de organisatie die met een aantal verstandelijk beperkte cliënten onderhoudswerkzaamheden aan de boerderij en de omgeving verricht. Deze werkzaamheden zijn nu opgeschort. Koch: "Ik wil gezamenlijk tot een plan komen waardoor de kinderboerderij in Houten op korte termijn met een uitgebreidere certificering kan gaan werken. Die certificering is naar onze mening de beste garantie voor bezoekers dat al het mogelijke is gedaan om hun veiligheid te garanderen."

MAANDAG OORDEEL

Maandag beoordeelt de gemeente of naar haar mening de gebouwen van de kinderboerderij voldoen aan de strenge eisen die gelden bij certificering. Koch verwacht dat de sluiting van de kinderboerderij niet al te lang zal duren. "Voor ons is het van belang dat er een absoluut veilige situatie is als de eerste lammetjes worden geboren. Op dat punt willen we, ondanks de inentingen, streng zijn omdat er berichten zijn over een toenemend besmettingsgevaar van Q-koorts."