Dreigende gevangene krijgt celstraf

UTRECHT - De rechter in Utrecht heeft een man tot vier maanden cel veroordeeld, omdat hij vanuit de gevangenis zijn ex-vriendin in Amersfoort een paar keer met de dood heeft bedreigd. Ook bedreigde hij haar nieuwe vriend en zei hij dat hij de school van zijn zoon in brand zou steken.
De 38-jarige man, die in het huis van bewaring in Lelystad zit, hoorde twee weken geleden twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.
De rechtbank legde een veel lagere straf op, omdat de man werd vrijgesproken van een derde verdenking: een poging tot uitlokken van moord op de nieuwe vriend van zijn ex. Een medegedetineerde had verklaard dat verdachte hem zou hebben gevraagd om de nieuwe vriend te vermoorden.
Tijdens de behandeling van de zaak bleek echter dat de medegedetineerde - inmiddels op vrije voeten - onvindbaar was en dus niet kon worden gehoord door de verdediging, een recht dat is vastgelegd in het Europees verdrag voor de rechten van de mens.
De rechtbank sloot ook tapgesprekken die in het huis van bewaring waren gemaakt uit van het bewijs, omdat er niet volgens de regels getapt was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.