Archeologische vondsten in IJsselstein

IJSSELSTEIN - In IJsselstein zijn archeologen gestuit op funderingsresten en een stadsmuur. Dat gebeurde bij het vervangen van het riool in de Schapenstraat.
Een deel van de gevonden fundering ten oosten van de Sint-Nicolaasbasiliek bevindt zich op liggende boomstammetjes. In een archeologisch spoor onder deze boomstammetjes is een aardewerkfragment aangetroffen van een zogenaamde Siegburgkan. Dit fragment stamt uit de tweede helft van de 14e eeuw, mogelijk zelfs uit het tweede kwart van de 14e eeuw.
De archeologen van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort onderzoeken van welk gebouw de funderingsresten deel uitgemaakt kunnen hebben.
Ook zijn restanten van een muur, opgebouwd uit bakstenen, aangetroffen. De muur had een hoogte van 1.80 meter. Op basis van de hoogte, locatie en de oriëntatie van de muurresten is het vrijwel zeker dat het restanten van de stadsmuur zijn. Aan de buitenzijde van de muurresten troffen de archeologen een donkere humeuze vulling met veel bouwmateriaal en pijpaardewerk. Deze vulling kan worden geïnterpreteerd als materiaal waarmee de gracht, die de stadsmuur omringde, is gedempt.
Ook de overige geplande rioolwerkzaamheden worden op een aantal locaties, waaronder aan het Kronenburgplantsoen, archeologisch begeleid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.