Brandweer Houten eert jubilarissen

HOUTEN - Onlangs kwamen de korpsleden van de gemeentelijke brandweer Houten bijeen voor de jaarvergadering.
Een bijeenkomst waar de leden werden geïnformeerd over allerlei actuele lokale ontwikkelingen, commandant Rob Timmermans afscheid nam en certificaten en diploma's werden uitgereikt. Speciale aandacht was er voor de jubilarissen.
Houten ondergaat nog steeds behoorlijke veranderingen in de ruimtelijke omgeving. Henny den Bieman, directeur Beleid van de gemeente Houten, en Bianca den Hartog, 4e jaars studente Integrale Veiligheidskunde en lid van het brandweerkorps, gaven uitleg over de bouw van Castellum en de veiligheidsaspecten van de spoorverbreding.
Afscheid
Rob Timmermans trad terug als commandant van de brandweer Houten. Timmermans heeft zeven jaar als hoofd van de gemeentelijke brandweer opgetreden. In die periode heeft hij samen met de vrijwilligers het korps naar een hoger niveau gebracht en daar ook gehouden. Hij is zelf vooral trots op het leiden van het proces naar de derde brandweerpost van Houten, en dat hij deze post ook nog heeft mogen openen. Voor de laatste keer reikte hij de burgemeester het ‘Brandweer Jaarverslag’ aan. Hierin staat veel informatie over de brandweerzorg en crisisbeheersing van het afgelopen jaar in Houten.
Opleidingen, aanstellingen en jubilarissen
Burgemeester Cor Lamers reikte traditiegetrouw de behaalde Rijksdiploma’s, -certificaten en aanstellingen uit:
• Certificaat brandweer 1e klasse, repressie theorie en praktijk; Jacko Heger, Johannes de Visser, René de Wit en Herman van der Klij
• Brandwacht 1e klasse, Pompbediende; Christiaan Smit
• Examen onderhoud adembescherming; Paul van Oostrum, Christiaan Smit, Bianca den Hartog, Michiel Bult, Ab Smit en Arjan de Jonge
• Paulien Polderman ontving een aanstelling als vrijwilliger voor de post Schalkwijk en Peter Boerboom de aanstelling voor brandweerchauffeur (klein).
Jubilarissen
Een speciaal woord richtte de burgemeester tot de jubilarissen:
12,5 jaar brandweerdienst: Martin Bunschoten
Volgens de burgemeester is Bunschoten (veelal ‘Boemmie’ genoemd) een vrijwilliger met een hoog opkomstpercentage bij oefeningen en alarmoproepen. Met het bekwamen tot zijn specialisme ‘collegiaal opvangteam’ en ‘schipper van de brandweerboot’ toont hij zijn veelzijdigheid en betrokkenheid bij het korps.
12,5 jaar brandweerdienst: Arjan de Jonge
De Jonge kent, zoals velen uit het korps, een brandweerrelatie met het UMC-Utrecht. Op 18 jarige leeftijd stroomde hij in als vrijwilliger en werkte zich succesvol op tot enthousiast ‘chauffeur / pompbediende’ en ‘bevelvoerder’. Naast de brandweer is fotograferen een grote hobby van De Jonge. De burgemeester prees zijn indrukwekkende fotoserie als inbreng in de nieuwe brandweerpost Oost.
12,5 jaar brandweerdienst en ontslagbesluit: Ingeborg van Kuik – Prevo
Een oorkonde en een eervol ontslagbesluit voor Ingeborg van Kuik – Prevo, die zich wegens privéomstandigheden niet meer beschikbaar stelt voor de brandweer. Zij was vrijwilliger vanaf 2001.
20 jaar brandweerdienst; Leo van Dort
Van Dort werd getypeerd als een echte doener, een ruwe bolster met blanke pit. Hij werd al snel ‘chauffeur /pompbediende’ en ‘schipper van de brandweerboot’. Historisch is zijn inzet bij een alarmoproep van een paard in de sloot. Door een klap van Van Dort op het achterwerk van het paard kroop het dier direct zelf uit de sloot. Spijtig is wel dat Van Dorts horloge in de bagger achterbleef.
30 jaar brandweerdienst; Joop van Beek
“Een fanatiek brandweerman, zeer sociaal met als motto ‘niet praten maar doen’”, zo omschreef de burgemeester Van Beek. Hij begon ooit als duiker bij de brandweer Wijk bij Duurstede. Na zijn verhuizing naar Houten veranderde hij van korps. Naast zijn actieve brandweertaak is Van Beek al jaren kantinebeheerder van brandweervereniging ‘de Vuurdoorn’.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.