Paarlberg voor rechter: Endstra loog

HAARLEM - De verklaring die de later geliquideerde Willem Endstra over Jan-Dirk Paarlberg achterliet bij een notaris zit vol leugens en onwaarheden. Dat zei Paarlberg, de Maarssense multimiljonair op de eerste dag van zijn strafzaak.
Het Openbaar Ministerie verdenkt Paarlberg van onder meer witwassen en valsheid in geschrifte. Het zou gaan om geld dat Willem Holleeder had afgeperst van zakenman Endstra, in totaal zo'n 17 miljoen euro.
De driekoppige rechtbank ondervroeg de vastgoedmagnaat onder meer over het ontvlechten van de zakelijke banden, die bestonden tussen hem en Endstra. Paarlberg zou enkele miljoenen tegoed hebben van Endstra.
Voor de strafzaak tegen de Maarssenaar staan twintig zittingsdagen gepland. Justitie heeft eerder voor miljoenen euro's beslag gelegd op bezittingen van Paarlberg, waaronder zijn kasteel in Maarssen, Ridderhofstad Bolenstein.
Paarlberg verscheen zichtbaar vermoeid op de zitting. Advocate Bénédicte Ficq vroeg de rechtbank er rekening mee te houden dat de zakenman gespannen was en moeite had zich lang te concentreren. Door de beslagleggingen op zijn bezittingen in januari zou Paarlberg veel tijd kwijt zijn geweest met het 'blussen van branden', wat ten koste zou zijn gegaan van zijn voorbereiding op de strafzaak.
De 53-jarige Paarlberg zei eind 1994 in contact te zijn gekomen met vastgoedman Endstra. Drie jaar later had hij de indruk gekregen dat het beter was te breken met Endstra. Dat kwam doordat bij Endstra "mensen op bezoek kwamen die ik daarvoor nooit had gezien. Daar voelde ik me niet prettig bij," aldus Paarlberg.
De belangen van Endstra moesten toen ontvlochten worden, waarmee volgens Paarlberg een betaling van 17 miljoen euro van Endstra aan Paarlberg was gemoeid. Dit is het geld waar het in de strafzaak tegen Paarlberg om gaat.
Bij de uitspraak in de Holleeder-zaak afgelopen jaar stelde het gerechtshof in Amsterdam al Paarlberg schuldig te achten aan witwassen. Het geld dat hij van Endstra ontving, zou door Holleeder zijn afgeperst.
Paarlberg beweert de afspraak om de samenwerking met Endstra te verbreken in drie punten op papier te hebben gezet. Zo zou hij voor het belang in het havengebied 15 miljoen gulden terugkrijgen. Het papier met de ontvlechtingsafspraken met Endstra stelt hij echter in 2004 te zijn kwijtgeraakt, zodat daar geen bewijs meer van is.
Het is voor het eerst dat Paarlberg uitvoerig op de zaak ingaat. Tijdens de zaak tegen Holleeder voor het gerechtshof weigerde hij te verklaren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.