Bezuinigingsplannen ook gevolgen voor regio

REGIO - Enkele snelwegen rond Utrecht moeten niet worden verbeterd, reizen met het spoor wordt duurder, TNO moet minder taken krijgen en de provincie Utrecht zou moeten fuseren met andere provincies.
Dat staat in de bezuinigingsvoorstellen die het kabinet vandaag heeft gepresenteerd. De voorstellen komen van wetenschappers en ambtenaren, die zijn gevraagd hoe Nederland flinke bezuinigingen kan doorvoeren.
Door minder hoge eisen te stellen aan de snelwegen, hoeft er in onze regio minder geld naar het verbeteren van de A27 en de A28. Ook de A2 hoeft dan niet overal breder te worden.
De trein wordt duurder als de ambtenaren hun zin krijgen. Door de NS minder subsidie te geven voor geluidsschermen, zullen de reizigers daarvoor moeten opdraaien. De verliesgevende trajecten Utrecht-Baarn en Utrecht-Rhenen zouden het ook zonder subsidie moeten doen.

FUSIES

De werkgroepen denken ook dat fusies van provincies en gemeenten veel bezuinigingen kunnen opleveren. Utrecht zou dan moeten opgaan in één provincie Randstad of een Randstad-Noord.
Zo'n sterkere provincie zou zich meer op natuur en cultuur moeten richten. Veel grotere en sterkere gemeenten krijgen dan andere taken uit Den Haag, zoals sociale zaken.
Verder wordt er onder meer gepleit voor een drastische hervorming van de sociale zekerheid, de hypotheekaftrek en de studiefinanciering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.