Kritiek uit Utrecht op loslippige bisschop

UTRECHT - Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden is in een brief hard bekritiseerd door de Utrechtse aartsbisschop Wim Eijk en zijn hulpbisschoppen Herman Woorts en Ted Hoogenboom, omdat hij zich publiekelijk heeft uitgesproken over de 'liederenkwestie'.
"Wij noemen het bijzonder laakbaar dat de De Korte zich publiekelijk in negatieve zin heeft uitgelaten over werkzaamheden van censoren," schrijven de drie bisschoppen in een inmiddels uitgelekte brief aan alle bisschoppen en de pauselijke nuntius.

TE BANAAL

Een bisschoppelijke censor van het bisdom Den Bosch en een censor van het aartsbisdom Utrecht bepaalden eerder dat minstens zeventien liederen niet in de katholieke eredienst mogen worden gezongen, omdat ze 'te vaag', 'theologisch onverantwoord' of simpelweg 'te banaal' zijn. Huub Oosterhuis schreef een aantal van die populaire liederen.
Bisschop De Korte zei daarover in dagblad Trouw dat een bisschoppelijke censor helemaal niet bij machte is te beslissen of een bepaald kerklied in de Rooms-Katholieke Kerk mag worden gezongen. Volgens De Korte moet een landelijke commissie dat bepalen. "Volstrekt onaanvaardbaar," schrijven de bisschoppen.

PARTIJLEIDER

De liederenkwestie is echter niet het enige wat De Korte op kritiek komt te staan. Volgens de bisschoppen uit Utrecht heeft De Korte verzuimd de juiste informatie in te winnen en gedraagt hij zich als een partijleider die de bisschoppenconferentie als een parlement ziet.
Als bisschop De Korte het ergens niet mee eens is, mag hij dat volgens de bisschoppen niet via de media uitspelen. Verder schrijven ze dat ze de publieke uitlatingen van de bisschop "verontrustend" vinden omdat het "niet de eerste keer is."

BETREURENSWAARDIG

Perschef Hans Zuijdwijk van het aartsbisdom in Utrecht heeft laten weten het "zeer betreurenswaardig'' te vinden dat de brief van de bisschoppen is uitgelekt. Hij verwacht dat de kwestie zal worden besproken tijdens de Nederlandse bisschoppenconferentie, die maandelijks wordt gehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.