Passagiers onthaald door familie en pers

SCHIPHOL - Onder grote belangstelling zijn de eerste passagiersvluchten op Schiphol geland. De reizigers werden onthaald door soms geëmotioneerde familieleden en talloze cameraploegen. Een van de eersten die aankwam was de 36-jarige Frank Emous uit Utrecht.
Samen met een goede vriendin wachtte hij vanaf donderdag op een vlucht naar huis. Ze waren in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) geweest om vrienden te bezoeken. "De sfeer aan boord was erg ontspannen. Er werd lang en hard geapplaudisseerd toen we waren geland." Van enige onrust aan boord vanwege de mogelijke problemen met de aswolk uit IJsland heeft hij niets gemerkt "maar dat kan ook komen doordat het vliegtuig maar voor de helft vol zat, iets dat ik sowieso erg raar vond."
Het tweetal belandde eigenlijk bij toeval op de vlucht. "Aan de telefonische hulplijn van de KLM hebben we niets gehad. Die was de hele tijd onbereikbaar."
Op de website van de KLM zagen ze bij toeval dat er in de nacht van maandag op dinsdag een vlucht naar Schiphol zou vertrekken. "Ook op het vliegveld van Dubai waren bijna geen mensen. Ze keken heel verbaasd toen we ons meldden bij de incheckbalie."
De twee passagiers vonden het overigens "absoluut niet erg" vier dagen langer in Dubai te blijven. "Het weer was uitstekend en we konden gelukkig bij onze vrienden blijven. Maar ik kan me voorstellen dat het voor mensen in minder gelukkige omstandigheden een lange, bijzonder frustrerende tijd moet zijn", aldus Emous.
Iets na acht uur in de ochtend landden vrijwel gelijktijdig vliegtuigen uit Dubai en Paramaribo (Suriname). In de nacht van maandag op dinsdag was al een aantal vrachtvliegtuigen aangekomen op de luchthaven.

MINDER GESTRANDE SCHOLIEREN

Het aantal scholieren dat door het Europese vliegverbod is gestrand tijdens een buitenlandse schoolreis is flink afgenomen. Dat zegt de Amersfoortse aanbieder van schoolreizen Diogenes. Voor het weekend lag het aantal gestrande scholieren op ruim 5000, nu zijn dat er nog enkele honderden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.