Moluks museum zoekt oorlogsspullen

DEN HAAG - Wie oorlogsspullen uit Indië heeft bewaard, kan binnenkort terecht in Den Haag. Daar wordt zondag op het Centraal Station een taxatiedag georganiseerd door een aantal musea, waaronder het Museum Maluku in Utrecht.
Specialisten zullen in de zogeheten Vrijheidstrein alle spullen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië taxeren. Ook geven ze advies aan mensen die hun bezittingen aan een museum willen schenken.
Andere goederen uit de Tweede Wereldoorlog en spullen die zijn overgebleven uit de Bersiaptijd na de oorlog, zijn ook welkom in de trein, die zondag stopt op perron 7 van het Centraal Station in Den Haag.

NIET WEGGOOIEN

De dag heeft plaats in het kader van de Actie Niet Weggooien van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. De instellingen willen voorkomen dat originele dingen uit de bezettingstijd voorgoed verdwijnen, nu de bezitters ervan wegens hun hoge leeftijd verhuizen of komen te overlijden.
De verhalen bij de spullen staan centraal, want aan de hand daarvan willen de musea het geschiedenisverhaal van de oorlog kunnen blijven vertellen.
Conservatoren van die musea zijn erg benieuwd wat zij zondag onder ogen zullen krijgen, want mensen die na de oorlog repatrieerden uit Indië, hadden over het algemeen vrijwel niets meer, omdat ze lang in kampen hadden gezeten. De specialisten geven ook advies aan mensen die hun bezittingen aan een museum willen schenken.

VRIJHEIDSTREIN

De Vrijheidstrein rijdt sinds 31 maart door Nederland in de aanloop naar 4 en 5 mei. In het 100 meter lange voertuig zijn exposities ingericht.
Zondag vertellen ooggetuigen over hun ervaringen in Nederlands-Indië. Onder meer komen Marion Bloem en Yvonne Keuls aan het woord. De trein is gratis toegankelijk. Het hele programma is te vinden op www.stilstaanbijvrijheid.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.