Vliegramp Tripoli: één boeking uit Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Bij de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli zijn 62 Nederlanders omgekomen. Zeker één boeking is gedaan vanuit Utrecht.
De nieuwsredactie van RTV Utrecht onderzoekt of en hoeveel regiogenoten er bij de ramp betrokken zijn. Weet u meer? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Hoeveel Nederlanders precies zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash bij Tripoli valt nog niet precies te zeggen. Dat heeft demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdagavond gezegd op een persconferentie op zijn ministerie.
Tot dusver werd gemeld dat 61 Nederlanders het leven lieten en dat een kind het heeft overleefd. Verhagen zegt dat die getallen zijn gebaseerd op gegevens van touroperators. Hij wil het nader uitgezocht zien. Mogelijk
zaten er volgens hem meer Nederlanders in het toestel. Dat gaat het crisisteam uitzoeken. Inmiddels heeft de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways bevestigd dat er 62 Nederlanders aan boord waren.
Het vliegtuig was onderweg van Johannesburg naar Tripoli. Na de tussenlanding in Tripoli zouden de passagiers overstappen op vluchten naar Brussel, Düsseldorf en Londen. Alleen een jongen van 10 jaar heeft op miraculeuze wijze de crash overleefd. Volgens een Libische minister maakt het kind, dat in het ziekenhuis ligt, het naar omstandigheden goed.
De overige 103 passagiers en bemanningsleden zijn omgekomen. Hoe het ongeluk is gebeurd is niet duidelijk, maar volgens de Libische regering is een terreuraanslag uitgesloten.

TELEFOONNUMMERS

De Nederlandse ambassade in Tripoli heeft iemand naar de luchthaven gestuurd om poolshoogte te nemen en duidelijkheid te krijgen. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is een crisisteam geformeerd. Het ministerie is voor vragen bereikbaar op 070-3487770.
De alarmcentrale van de ANWB gaat zich voorbereiden op de repatriëring van de slachtoffers. Voor de familie van de Nederlandse passagiers heeft de ANWB een informatielijn opengesteld: 088-2692112.
Reisorganisaties Kras en Stip Reizen verwijzen op hun websites naar het nummer van de ANWB Alarmcentrale: 088-2692112. Stip Reizen stelt verdere informatie te publiceren op zijn website, zodra die beschikbaar is. De touropetarors Kras en Stip melden dat zij respectievelijk 26 en 38 mensen aan boord hadden.

POLITIEK

Alle politieke partijen in de Tweede Kamer schorten de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni op na de vliegramp in Tripoli. Dat heeft het CDA namens alle partijen woensdag laten weten. Hoe lang de campagne stilligt is nog niet bekend.

BEATRIX

Koningin Beatrix heeft geschokt gereageerd op de vliegtuigramp in Libië, die 61 Nederlanders het leven heeft gekost. "De koningin heeft met ontzetting kennisgenomen van het vliegtuigongeluk in Tripoli en de slachtoffers die zijn gevallen", liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag weten. De koningin "leeft intens mee" met de nabestaanden van de overledenen, aldus de RVD.

ONDERZOEKSRAAD

De Onderzoeksraad voor Veiligheid beraadt zich of één of twee vertegenwoordigers zullen afreizen naar de plek van de vliegtuigcrash bij Tripoli in Libië. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd. Als er een afvaardiging gaat, kunnen deze mensen alleen als waarnemer optreden. "Het onderzoek is aan de autoriteiten in het land waar het ongeluk is gebeurd, in dit geval Libië'', verduidelijkt de zegsman. "Wij kunnen eventueel alleen meekijken of het onderzoek goed wordt uitgevoerd."

RODE KRUIS

Het Nederlandse Rode Kruis staat op de luchthavens Zaventem (België) en Düsseldorf (Duitsland) klaar met mensen die psychische hulp kunnen bieden aan nabestaanden van de vliegramp bij Tripoli in Libië. Dat liet de organisatie woensdag weten. De twee vliegvelden waren namelijk de bestemmingen van de slachtoffers. Bij het crisiscentrum op de Brusselse luchthaven Zaventem heeft overigens nog niemand zich gemeld.

BIJEENKOMST

De overheid werkt hard aan het organiseren van een bijeenkomst voor nabestaanden van passagiers die omkwamen bij de vliegtuigramp bij Tripoli. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende woensdagavond voorafgaand aan een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De bijeenkomst zou op korte termijn geregeld moeten kunnen zijn.

BUITENLANDSE SLACHTOFFERS

Bij het vliegtuigongeluk zijn zeker vier Zuid-Afrikanen omgekomen. Dit berichtte de website van de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian op gezag van bronnen bij het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder de Zuid-Afrikaanse slachtoffers is een broer van een parlementslid.
In Dublin heeft de Ierse regering woensdagavond de dood van een Ierse vrouw gemeld. Een 32-jarige Française zou ook tot de slachtoffers behoren. Een topman van Afriqiyah zei dat naast 62 Nederlanders ook dertien Libiërs, twee Duitsers, een Filipijn en een Zimbabwaan aan boord waren. Alle elf bemanningsleden waren Libiërs.

EXTRA TELEGRAAF

De Telegraaf komt op Hemelvaartsdag met een extra editie. Die wordt gratis verspreid via de tankstations.Andere kranten hebben nog geen besluit genomen over een extra editie.

Beelden na vliegramp in Tripoli
Utrechter nam onlangs hetzelfde vliegtuig

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.