Vuilnismannen Utrecht direct aan de slag

UTRECHT - De vuilnismannen in Utrecht zijn zaterdagmiddag rond vijf uur weer aan het opruimen gegaan in de binnenstad. In de stad heeft zich de afgelopen weken een stapel vuilnis opgestapeld, omdat de reinigers staakten voor een betere cao.
De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werden het eerder op de dag eens over een tweejarige cao voor de bijna 200.000 gemeenteambtenaren. Omdat de onderhandelingen aanvankelijk stroef verliepen besloten de vuilnismannen en straatvegers van de stad twee weken geleden het werk neer te leggen.
In Utrecht gingen eerder zaterdagmiddag de drie afvalscheidingstations al open, zodat inwoners van de stad hun eigen vuilnis daarheen kunnen brengen. De vuilophalers begonnen zaterdag op de grote pleinen in de binnenstad. Maandag wordt begonnen met het reguliere rooster en wordt het vuilnis volgens schema opgehaald.
De vakbonden hadden bij de gemeenten behoud van koopkracht geëist ofwel een loonsverhoging van 1 tot 1,5 procent. In de cao is een loonsverhoging van 1,5 procent overeengekomen, maar die geldt alleen voor dit jaar. De vakbonden zullen proberen in nieuwe besprekingen met de VNG een deel van deze loonsverhoging blijvend te maken, zodra meer duidelijkheid bestaat over de omvang van de bezuinigingen van het Rijk.
Naast de eenmalige loonsverhoging van 1,5 procent wordt zowel dit jaar als volgend jaar de eindejaarsuitkering met 0,5 procent verhoogd en bovendien gaat het salaris volgend jaar met 0,5 procent omhoog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.