Veel activiteiten rond Hollandse Waterlinie

UTRECHT - Veldslagen tussen twee legers, een waterliniebus, de Prinsenroute, kooklessen, een film en straatmuziek – dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor het cultureel zomerfestival. Het Projectbureau Oude Hollandse Waterlinie trekt hiermee door de vestingsteden in het Groene Hart.
Leger langs de linie
'Het leger langs de linie', gevormd door Brabantse schutterijen en aangevoerd door prins Willem III is inmiddels een begrip geworden in het Groene Hart. Met gevechtsdemonstraties en oorverdovende kanonschoten doen de schutters de tijd van Prins Willem III herleven. Dat bereiken zij niet alleen door zwaardgevechten en exercities, maar ook door een compleet tentenkamp, waar vrouwen de tijd doorbrengen met eten koken, spinnen en weven. Zelfs kinderen lopen er spelend rond. De legers uit de tijd van de Prins namen immers hun complete gezin mee.
Waterliniebus
Het leger langs de linie trekt al drie jaar rond in het Groene Hart, maar het Projectbureau OHWL probeert elk jaar de formule te vernieuwen, Daarom is dit jaar samenwerking gezocht met bibliotheekcentrale ProBiblio die zijn grote mobiele tentoonstellingsbus heeft ingericht met een expositie over de Waterlinies. In deze Waterliniebus zijn niet alleen kaarten en animaties over de waterlinie te zien, maar ook oude voorwerpen uit die tijd. Verder is er een festivaltent, waarin de bezoeker een prachtige film kan bekijken over de waterlinie.
Klassieke strijkorkestjes en wat luchtiger Oudhollandse muziekgroepjes zorgen voor muzikale omlijsting.
'Spaensche hutspot'
Een speciale attractie is ook de kooklezing met proeverij. Wat aten de mensen in de zeventiende eeuw, vooral de soldaten die de waterlinie beschermden? In deze lezing komen de bezoekers daar alles over te weten, waarna men zeventiende-eeuwse gerechten kan proeven zoals 'Spaensche hutspot' of 'Warmoes'.
De evenementen vinden plaats in mooie historische vestingstadjes waar behalve het ‘leger langs de linie’ ook andere zaken een bezoek waard zijn; musea, galeries, forten en vestingwallen. Vaak is bij de bibliotheek of VVV een mooie rondwandeling te krijgen of worden er speciale vaartochten georganiseerd.
Prinsenroute
De verbindende factor tussen alle evenementen vormt de Prinsenroute. Dit is een grote kaart van het waterliniegebied, waarin onder meer alle musea, forten en kastelen in de vestingsteden staan vermeld. De Prinsenroute kan op allerlei manieren worden afgelegd: te voet, per fiets, varend of desnoods per auto. Er worden allerlei producten op de markt gebracht waarop de Prins staat vermeld; zo wordt er zelfs een speciaal Prins Willem III-bier gebrouwen.
Unie van Vestingsteden
Het zomerfestival Legers langs de linie en de Prinsenroute zijn allemaal gericht op het promoten en vermarkten van de oude vestingsteden. Vorig jaar tekenden vijf vestingsteden in de Oude Hollandse waterlinie een intentieverklaring voor de Unie van Vestingsteden: Woerden, Oudewater, Schoonhoven, Nieuwpoort (gemeente Liesveld) en Bodegraven, met fort Wierickerschans. Inmiddels zijn daar ook Leerdam, Vianen en Gorinchem bij gekomen. Ook de vestingsteden in Noord-Holland, zoals Naarden en Weesp – tonen interesse. Soms nemen gemeenten hierbij het initiatief, soms ook historische verenigingen of musea.
Exposities
Zo zijn er dit jaar exposities over de Hollandse Waterlinie te zien in het museum De Ronde Venen, het Stadsmuseum Woerden en het Poldermuseum Haastrecht. En vanaf 19 juni is in het Gorcums Museum een expositie over de Nieuwe Hollandse waterlinie te zien, met als titel Het genie van Gorcum.
Programma
5 juni Leerdam Jubileum wandelvereniging Optreden Atkins bataljon, muziekgroep Gras, OHWL-festivaltent en waterlinie-bus
12 juni Woerden Historische Spelen Rampjaar 1672 Legers langs de linie en OHWL-festivaltent
26 juni Vianen Vianen 750 jaar Legers langs de linie, Equipage Delft, OHWL-festivaltent en waterliniebus
22 aug. Naarden Vestingdag Waterliniebus, OHWL-festivaltent en proeverij
27 aug. Weesp Activiteitendag Legers langs de linie, OHWL-festivaltent waterliniebus en muziek
10 sept. Bodegraven Jaarmarkt Waterliniebus, OHWL-festivaltent en proeverij
11 sept. Oudewater Monumentendag Legers langs de linie, muziek uit de Barok, waterliniebus en OHWL-festivaltent
18-19 sept.Nieuwpoort Activiteitendag Legers langs de linie en OHWL-festivaltent

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.