Gedenkteken voor omgekomen militaire vliegers

SOESTERBERG - Militairen van de luchtmacht die zijn omgekomen als direct gevolg van oorlogshandelingen of een ongeval tijdens de uitvoering van de hun opgedragen missie krijgen een eigen monument in Soesterberg.
Donderdag onthult de commandant luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, het zogenoemde Gedenkteken Luchtvarenden op de voormalige vliegbasis. Nabestaanden en vertegenwoordigers van organisaties van de militaire luchtvaart zijn daarbij aanwezig.
Op het monument staan 1213 namen. Die zijn op datum en alfabetisch gerangschikt. Het gedenkteken bestaat uit twintig stenen.
Naast bemanningsleden worden met het monument ook de overige inzittenden herdacht die in dienst waren van de militaire luchtvaart.
Dat zijn, naast militairen van de Koninklijke Luchtmacht, ook militairen van de Marine Luchtvaartdienst, Militaire Luchtvaart Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht.
Tijdens de ceremonie vliegen vier Harvards van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht om half vier boven het monument. De historische toestellen vliegen een zogenoemde missingmanformatie. Daarbij
verlaat één toestel de formatie tijdens de vlucht als symbool voor de gevallenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.