Prorail wil geld van vandalen

UTRECHT - Spoorbeheerder Prorail wil daders van diefstal en vandalisme voortaan laten opdraaien voor alle schade die zij veroorzaken en niet meer alleen voor de directe materiële schade.
Dat zei president-directeur Bert Klerk van Prorail vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag.
"Wangedrag en vandalisme op en rond het spoor zorgt voor steeds meer vertraging van het treinverkeer en steeds hogere kosten", aldus Klerk.

SPOORLOPERS

Het afgelopen jaar was bijna een derde van de vertraging op het spoor toe te schrijven aan spoorlopers, vandalisme, diefstal en ander wangedrag op en rond het spoor. "We gaan de daders juridisch vervolgen voor alle schade, inclusief de treinuitval."
Prorail kan nog niet zeggen wat voor prijskaartje precies aan de verschillende wandaden komt te hangen, maar denkt bij het verhalen van schade bijvoorbeeld ook aan het in rekening brengen van claims van reizigers die vertraging oplopen door wangedrag.

KONINGINNEDAG

Volgens Klerk is afgelopen Koninginnedag, toen het treinverkeer uren stil kwam te liggen door spoorlopers, geen incident. Mensen realiseren zich volgens hem niet hoe gevaarlijk het is om op het spoor te springen. "Daar helpt geen enkel veiligheidssysteem tegen, hoe innovatief ook."
Verder krijgt Prorail ook steeds meer te maken met diefstal van koper en vandalisme waardoor het treinverkeer ernstig wordt ontregeld.
Het aantal treinritten in het reizigersvervoer groeide in 2009 met 100.000. In 2010 kwamen daar nog 100.000 ritten bij. Sinds 2006 steeg het aantal ritten op het Nederlandse spoor van 2,6 miljoen naar 3,2 miljoen dit jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.