Meeste kans op WK-finale Brazilië-Spanje

NIEUWEGEIN - Voor de Nederlanders die de WK-toto nog niet hebben ingevuld, hebben Infostrada Sports in Nieuwegein en adviesbureau Hypercube een gouden tip: uit statistische informatie blijkt dat een finale tussen Brazilië en Spanje het waarschijnlijkst is.
Uit een analyse van alle resultaten op WK's, continentale toernooien en kwalificatiewedstrijden daarvoor sinds
1980 wordt duidelijk dat die landen de meeste kans op de titel hebben.
Brazilië heeft 14,3 procent kans op de eindzege, Spanje 12,9. Er is 4,7 procent kans op een finale tussen beide toplanden. Opvallend genoeg is een finale tussen Nederland en Spanje daarna het waarschijnlijkst. Volgens de statistici is er 3,5 procent kans op zo'n eindstrijd, gevolgd door een finale met Brazilië en Duitsland (3,4). "Deze analyse is gefilterd van alle chauvinisme en afkeer van rivalen'', stelt Hypercubeoprichter Pieter Nieuwenhuis.
Infostrada, leverancier van sportstatistieken, en Hypercube hebben alle uitslagen van WK's, continentale toernooien (zoals het EK) en de desbetreffende kwalificatiewedstrijden sinds 1980 in een database verzameld. Daarnaast werd rekening gehouden met de resultaten op een WK, waardoor bijvoorbeeld de winstkansen van Brazilië met 13 procent werden verhoogd. De 'Goddelijke Kanaries' kunnen immers op een eindtoernooi -
statistisch gezien - altijd iets extra's brengen. De winstkansen van Team USA en Uruguay werden juist met respectievelijk 21 en 19 procent verlaagd, omdat hun resultaten vaak tegenvallen in vergelijking met de prestaties in de WK-kwalificatiereeks.
Ook hielden de deskundigen rekening met het thuisvoordeel van Zuid-Afrika (+ 20 procent) en de andere Afrikaanse landen (+ 5). Vervolgens werden op basis van al die gegevens de 64 WK-wedstrijden 100.000 keer gesimuleerd, waarna de statistici hun conclusies trokken.
Oranje zou zich zonder veel moeite moeten plaatsen voor de achtste finales. Volgens de berekeningen heeft het team van bondscoach Bert van Marwijk 87,5 procent kans om als groepswinnaar naar de tweede ronde te gaan. Kameroen heeft 46,8 procent kans op kwalificatie, terwijl Denemarken en Japan het meest rekening moeten houden met vroegtijdige eliminatie.
Nederland heeft 16,8 procent kans op plaatsing voor de WK-finale. De kans dat Oranje daadwerkelijk de titel grijpt, schatten de rekenkundigen op 9,1 procent. Na Brazilië en Spanje zouden Italië (9,6) en Duitsland (9,2) nog
meer kans hebben op de felbegeerde bokaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.