Nieuwe operatierobot voor UMC

UTRECHT - Het UMC Utrecht neemt vandaag een nieuwe operatierobot in gebruik. Het is de derde generatie van de Da Vinci-robot. Hij heeft vier armen; één voor de camera en drie om instrumenten te bedienen.
Met de nieuwe versie kunnen twee operateurs tegelijk de instrumenten bedienen. Daarnaast kan de arts tijdens de operatie röntgen- of CT-beelden van het operatiegebied bekijken.
In het UMC gebruiken chirurgen de operatierobot voor ingewikkelde operaties zoals het verwijderen van de slokdarm of het weghalen van levertumoren. Naast algemeen chirurgen gebruiken in het ziekenhuis vooral gynaecologisch en urologisch chirurgen de operatierobot.
In het UMC worden per jaar ongeveer honderd operaties met een operatierobot uitgevoerd. Prof. dr. Richard van Hillegersberg gebruikt de robot vooral voor slokdarmoperaties. "Het voordeel van de nieuwe robot is dat een collega mee kan kijken tijdens de operatie. We hebben een piloot en een co-piloot. Moeilijke ingrepen kun je samen doen, of je kunt iemand anders de vaardigheden leren."
De operatierobot maakt opereren intuïtief omdat de computer de handelingen vertaalt naar bewegingen van de robotarmen.
Het UMC Utrecht was in tweeduizend het eerste centrum in Nederland met een DaVinci-operatierobot. In Nederland beschikken inmiddels negen ziekenhuizen over een Da Vinci-operatierobot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.