VVD viert verkiezingsoverwinning

REGIO - Na een bloedstollende avond en nacht, is de VVD van Mark Rutte bij de Tweede Kamerverkiezingen met één zetel verschil de grootste partij geworden. De kleine voorsprong begon zich rond half vier vanmorgen af te tekenen.
Nu 99,5 procent van de stemmen geteld is staat de VVD met 31 zetels op één luttele maar cruciale zetel voor op de PvdA van Job Cohen. Rutte kan daarmee de eerste liberale premier van Nederland worden sinds Cort van der Linden in 1918.
De PVV wordt de derde partij met 24 zetels, nog voor het CDA met 21 zetels. PVV-leider Geert wilders heeft direct laten weten dat hij wil regeren, bij voorkeur met de VVD en het CDA. Demissionair premier Jan Peter Balkenende, acht jaar premier en negen jaar leider van het CDA, trok zijn conclusies en trad af als partijleider. Ook zal hij zijn Kamerzetel niet innemen.
De SP komt vooralsnog op vijftien zetels, GroenLinks en D66 op tien, de ChristenUnie op vijf, de SGP en de Partij voor de Dieren op twee. Rita Verdonk verdwijnt uit de Kamer omdat haar partij Trots op Nederland geen zetel wist te halen.
De opkomst is historisch laag. Het aantal stemmers ligt met 74, 5 procent maar weinig boven het diepterecord van 1998 toen 73,3 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de verkiezingen in 2006 kwam ruim 80 procent stemmen.
Op de Utrechtse stembureaus waar beveiliging is ingezet hebben zich geen misstanden voorgedaan. Met name het stembureau op Utrecht CS trok veel kiezers. Ook op de treinstations van Amersfoort en Woerden kon worden gestemd.

Leusden naar de stembus
Verkiezingen: Balkenende in Woerden
Stemmen op Utrecht CS
Stemmen bij postduivenclub in Soest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.