'IJzeren Rita' moet Den Haag verlaten

PROVINCIE UTRECHT - Rita Verdonk, 'IJzeren Rita', verdwijnt van het Haagse toneel. De Utrechtse politica verloor de kamerzetel die ze in 2007 meenam toen ze de VVD verliet. Haar nieuwe partij Trots op Nederland haalde woensdag niet genoeg stemmen.
Verdonk legde de schuld van haar verlies bij de media, die haar onvoldoende aandacht zouden hebben gegeven. "Maar ToN bestaat en ToN blijft bestaan," riep ze dapper dapper in het Haagse Bel Air Hotel, tegenover het Catshuis.
Daar hadden zich een dikke honderd aanhangers verzameld, die haar hartelijke verwelkomden. Zanger Ger Vos ging aan het slot van de avond voor in liederen als You never walk alone en Heaven must be missing an angel. Verdonk danste zelf nog heel even mee, een glas witte wijn in de geheven hand.

HAAGSE WERKELIJKHEID

In de peilingen stond Verdonk al weken op nul. Toch hield ze zonder met haar ogen te knipperen vol dat tien zetels haalbaar waren en zelfs een plek in een nieuw kabinet. Peilingen noemde ze steevast "een Haagse werkelijkheid", dus niet echt. Maar woensdagavond kwamen haar angstige gedachten, die ze ook had, toch uit. Haar 'ontevreden burgers' zochten elders aansluiting.
Zo glorieus als Rita Verdonk in 2003 de landelijke politiek in stapte, zo rauw valt ze er na zeven jaar uit. De ooit zowel gehate als geliefde oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie verfoeide naar eigen zeggen de politiek in Den Haag, omdat daar niet werd geluisterd naar 'de burger'.
Verdonk haalde in 2006 als nummer twee van de VVD 620.000 voorkeursstemmen. Dat was meer dan haar toenmalige partijleider Mark Rutte, die sinds gisteren een serieuze kandidaat is om premier van Nederland te worden.

DUVELTJE IN EEN DOOSJE

De 54-jarige in Utrecht geboren Maria Cornelia Frederika Verdonk werd in 2003 door VVD-prominent Gerrit Zalm aangetrokken. Hij zocht een vrouw voor de gevoelige ministerspost voor vreemdelingenzaken. De toen net bij de VVD aangesloten Verdonk viel tijdens een bijeenkomst van de liberalen op bij de leiding. Ze bleek door haar brokken en uitlatingen een duveltje in een doosje, ook voor haar eigen partij.
De waslijst met omstreden kwesties is lang: informatie over asielzoekers geven aan Congo; de uitzetting van 'oude' asielzoekers, een imam die haar de hand weigert, het niet naturaliseren van voetballer Salomon Kalou, het lekken van informatie over het Kosovaarse meisje Taida Pasic, het terugsturen van Iraanse homoseksuelen, voorbarige uitlatingen over de Schipholbrand en een tasjesdief en als klap op de vuurpijl: het met terugwerkende kracht ontzeggen van een paspoort aan partijgenote Ayaan Hirsi Ali. Het wekte grote woede bij de VVD.
De wegens bedreigingen toen beveiligde Verdonk overleefde enkele moties van wantrouwen, maar de kleine coalitiefractie D66 was haar helemaal zat en liet medio 2006 Balkenende-II vallen. Verdonk zelf krabbelde weer op maar vier jaar later valt het politieke doek alsnog, al hield ze zelfs tot laat in de avond vol dat dit niet het geval was.

BOEGBEELD

Bij de gemeenteraadsverkiezingen haalde ze dit jaar in 39 gemeenten 62 zetels. Dat geeft haar ook nu nog hoop voor de toekomst. Ze gaf aan te beseffen dat ze haar doelen niet in een keer kan bereiken. Ze wil het boegbeeld van haar beweging blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.