Arrestatie in moordzaak-Petersen

SOEST - De politie Gooi en Vechtstreek heeft dinsdag een 41-jarige man uit Soest aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedhandelaar Peter Petersen.
Op 3 maart van het vorig jaar werd Petersen in zijn auto doodgeschoten bij hotel Jan Tabak in Bussum.
De Soestenaar wordt ook verdacht van het op grote schaal witwassen van crimineel geld, zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

HUISZOEKINGEN

Dinsdag deden 200 rechercheurs van de Nationale Recherche en de FIOD doorzoekingen in zestien woningen, drie bedrijven en twee bankkluizen. Het witwasonderzoek staat los van het moordonderzoek, aldus de woordvoerder.
Justitie brengt de arrestant in verband met een groot aantal verdachte geldtransacties. Ook vermoedt zij dat de man heeft geïnvesteerd in hennepkwekerijen en in de internationale cocaïnehandel. Naast de man uit Soest heeft justitie in dit onderzoek nog twaalf andere verdachten op de korrel.

PANDEN

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op administratieve bescheiden, een vastgoedportfeuille die bestaat uit tientallen panden, op dure auto's, horloges en kunst. De doorzoekingen vonden plaats in onder meer Soest,

Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Almere en Meppel.
De aangehouden man wordt de komende dagen verhoord over de moord op de 45-jarige Petersen, die in het criminele milieu bekend stond als 'Dikke Peter'. Petersen was bevriend met Kees Houtman, de drugs- en
vastgoedhandelaar die in 2005 in Amsterdam werd doodgeschoten.

ENDSTRA

In het onderzoek naar de afpersing van vastgoedtycoon Willem Endstra (geliquideerd in 2004) dook de de naam van Petersen herhaaldelijk op. Volgens Endstra had Dikke Peter conflicten met onderwereldkopstukken Willem Holleeder en Johnny Mieremet (vermoord in 2005).
Petersen wilde er zelf maar weinig over kwijt bij de politie, uit angst dat zijn verklaringen op straat zouden belanden. Hij zag zich zelf als "een makkelijke prooi" zegt hij. "Als ze me willen hebben, hebben ze me", zei hij in 2005 tegen de politie. "Zo simpel is het."
Op de bewuste dag kwam Petersen omstreeks tien uur 's ochtends aanrijden bij het Bussumse hotel. Hij was kansloos toen hij onder vuur werd genomen. De vluchtauto van de dader(s) werd korte tijd later brandend aangetroffen aan het Koopvaarderspad in Almere-Buiten.

Arrestatie in moordzaak-Petersen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.