Vertaalster dagboek Anne Frank geridderd

AMERSFOORT - De 91-jarige Barbara Mooyaart-Doubleday, die het dagboek van Anne Frank in het Engels vertaalde, is in Amersfoort benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ze kreeg de versierselen vrijdagmiddag in besloten kring uit handen van burgemeester Albertine van Vliet. De schrijfster van The Diary of a Young Girl woont sinds 1949 in Amersfoort.
Mooyaart-Doubleday vertaalde begin jaren vijftig het dagboek van Anne Frank in het Engels en legde hiermee de basis voor de wereldwijde bekendheid van het dagboek. Ze kreeg de koninklijke onderscheiding "vanwege de aard, de uitstraling en de mondiale betekenis van haar vertaling, die eraan bijdroeg dat het dagboek een belangrijke plek verwierf in de literatuur en in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog."
Haar vertaling The Diary of a Young Girl verscheen in 1952, vijf jaar nadat Het Achterhuis in kleine oplage in Nederland was verschenen en kort na de Franse en Duitse versies.
Bij het maken van de plannen voor een Engelstalige uitgave, koos Otto Frank Mooyaart-Doubleday als vertaalster, in plaats van drie professionele vertalers die zich aandienden.
Haar werk was artistiek en jeugdig en haar vocabulaire en beheersing van de Engelse taal was uitzonderlijk. Een belangrijke reden was ook dat haar leeftijdsverschil met Anne Frank betrekkelijk gering was. Veel tijd kreeg ze niet van haar opdrachtgever. In enkele maanden maakte ze een levendige en nauwgezette vertaling van Het Achterhuis.
De Engelse vertaling vormde de basis voor de toneelbewerking van het dagboek door de Amerikaanse toneelschrijvers Goodrich en Hacket. De daaropvolgende publicatie in de New York Times leidde ertoe dat het dagboek daarna de rest van de wereld veroverde.
Het Achterhuis is inmiddels in zeventig talen verschenen. Mooyaart-Doubleday heeft het manuscript van haar vertaling, een belangrijk historisch document, onlangs aan de Anne Frank Stichting geschonken. Zelden zocht ze de openbaarheid over haar rol bij het uitgeven van de Engelse editie van Het Achterhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.